Свързани новини

21.07.2018 20:07

Нинова: Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а на системата

Видян 2925 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Не предлагаме алтерантива на ГЕРБ, а алтернатива на системата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на Националното съвещание на партията, предаде Фокус. По думите на Нинова тази система ни убива, както са казали майките на деца с увреждания и тя не може да бъде кърпена повече.

По думите й тази система е създадена в годините на прехода, за което всички партии имат принос.
„Днес не се обръщаме към политическите си опоненти. Днес ние се обръщаме към народа си. Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт, друг път за развитие на България. Имаме ли сили да се освободим от разделението от миналото - българи срещу българи и да се обединим българи за бъдещето“, попита Нинова.
Тя посочи, че БСП не претендира, че са най-умните, всезнаещи и единствени.

 „Днес се обръщаме към всеки наш сънародник. Чуйте идеите ни. Ако имате желание, по Иван-Вазовски, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Някои от идеите ни ще бъдат оспорвани и нека да бъде така. Някои ще ядосат определени кръгове и интереси. Ще има съпротива. Предупреждаваха ни за това. През цялото време казвах на екипите, които работеха: „Не се стъписвайте пред имена и групировки“, каза Нинова. Тя посочи, че им е казала да мислят за интереса на българина и за суверенитета на България.



Радикална реформа в образователната система, която да подготвя кадри за родната икономика, активна битка със социалното неравенство и ясна заявка за повече държава във водещите отрасли на икономиката. Това са само част от идеите, заложени в проекта на БСП "Визия за България", който лидерът на левицата представя днес на Национално съвещание на партията.

България не може да претендира за истински интегративен проект, ако не представи основни социални права и жизнени стандарти на всички свои граждани, категорична бе Нинова.  България има нужда от нова перспектива, досега изтъкваните като успешни макроикономически достижения на страната, като постигнат икономически ръст, намален текущ бюджетен дефицит или дори излишък, както и нивото на задлъжнялост на държавата, не само не представят реалното състояние на страната, но и крият системни проблеми, които трябва а се решават. Задълбочава се неравенството, увеличават се хората, които живеят под прага на бедността, описа ситуацията в държавата лидерът на БСП. Тя цитира данни на министерството на финансите, според които годишните доходи на около 33 000 от най-богатите българи възлизат на 5,376 млрд. лв. годишно. Това в пъти надминават доходите от труд на всички работещи в цели сектори в страната. В тежка демографска криза сме, продължи Нинова.

В уводната част на Визия за България се дават някои основни характеристики за икономическото състояние на страната, когато е била приета за член на ЕС и сега. Когато България се присъедини към ЕС по мащаб икономиката ни беше 400 пъти по-малка от средноевропейската. За десет години тя нарасна, като успя да стане триста пъти по-малка. Това е много слаб напредък, се отбелязва в документа.

В същото време по покупателна способност страната не успя да отлепи от нивото, с което влезе в ЕС. Това означава, че икономиката ни  е уязвима към външни шокове и слаба, за да се справя с вътрешните. Днес българското население е най-застрашено от бедност и социално изключване в Европа. Доходите на 20-те процента най-богати са близо осем пъти по-големи от 20-те процента най-бедни.

Икономически кръгове си купили политици от всички цветове, продължи лидерът на БСП. Тя бе категорична, че трябва да се спре с разграбването на националните богатства.

Нинова призова, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Като виждане на партията тя


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Първосигнална патка. Слуга на проекта Гърция.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева