Свързани новини

18.07.2018 09:37

Царят ще плаща 161 000 лв, Врана е държавна, реши съдът

Видян 3416 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 Върховният касационен съд отказа да разглежда делото за собствеността на стопанството на резиденция "Врана" и имотът остава окончателно в ръцете на държавата. ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд, който излезе със сходни мотиви като тези по другите дела за "царската реституция" – имотът не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на Цивилната листа на Царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата, пише Медиапул.

По делото има доказателства, че стопанството "Врана" е било управлявано от "чиновници". То е поддържано от наемни работници и служители, на които е било заплащано от Интендантството. "От отглеждането на цветя и продажба на селскостопански продукти са реализирани приходи, които са внасяни в държавния бюджет", се посочва в решението на ВКС.

Върховният касационен съд осъжда Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да платят и 161 хил. лв. разноски на държавата за адвокати.

Досега съдът е признал собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". Все още се водят делата за "Царска Бистрица", двореца "Врана" и 16 500 дка гори в Рила.

Стопанството на двореца "Врана", което бе известно като стопанството на УБО по времето на тоталитаризма, никога не е било връщано на Сакскобургготски. Съдебното дело започна по техен иск да бъдат признати за собственици на 1 414 дка земи край резиденция "Врана". Симеон Сакскобургготски и сестра му съдеха държавното дружество "Врана" ЕАД.

Делото за двореца "Врана" все още продължава. Резиденцията бе първият реституиран "царски" имот през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Веднага след реституцията Симеон Сакскобургготски дари парка "Врана" на Столичната община, но си запази правото на ползване. Сега паркът е отворен за посетители през уикенда.

Въпреки че държавата печели всички дела на своя територия за собствеността на "царските имоти", то не така стоят нещата с делото, което Симеон и сестра му заведоха срещу България в съда в Страсбург.

В средата на април Европейският съд по правата на човека отхвърли



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Внука на Фердинанд ни натрапи Тиквата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог