Свързани новини

12.07.2018 12:12

Горанов: Очакваме отговор за членството ни в еврозоната и банковия съюз

Видян 1394 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Успехът на едно председателство се дължи на усилията на всички държави, а не само на държавата домакин. Дължи се на диалога с институциите. Когато надделява мъдростта и реалните визии, дори и разликата в политическото говорене е полезна, защото значимостта на едно решение е важна, когато е споделена и изчистена.


Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в Брюксел пред Еврогрупата. Той е там, за да направи равносметка на постигнатото по време на българския мандат. В момента тече дискусия по темата.


Има вероятност по време или след заседанието България да обяви намерението си да влезе в чакалнята пред еврозоната и в банковия съюз.


"Аз категорично вярвам, че по-силна Еврозона, означава по-силна Европа. България е длъжна рано или да се присъедини. Повече от 20 години сме във валутен борд и нямаме друг път. Това заяви още пред министрите от еврогрупата финансовият министър Владислав Горанов.


На въпрос как тълкуваме думите на еврокомисаря по разширяването Московиси, че сме изпълнили критериите за конвергенцията, и сме готови за влизане в ЕРМ-2. Комисарят и ЕЦБ казаха, че това трябва да стане в обратен ред- най-напред в Банковия съюз и след това в еврозоната. Разбра се, също че има притеснения от състоянието на вашите банки, припомниха еврокомисари по време на обсъждането.


Горанов отговори така: "Действително през 2014 г. имахме криза с една от големите банки. Вътрешните стрес тестове не показаха проблеми с банковия сектор през 2016 г. Впоследствие имаше и оценка от СБ и МВФ на цялостната финансова система, заключенията са публични и не показват съществени проблеми. Що касае изказванията на комисарите, те очертават една перспектива, по която никой не спори. Ако говорим за тайминг, имаше едно предизвикателство, което и вие като комисари трябва да отчетете. А то е, че банковият съюз не е обвързан по никакъв начин със споразумението, което урежда членството в ЕРМ-2 и няма легална връзка с членствата. Това за мен е законодателен пропуск. Затова няма никаква причина от нас да се изисква първо да сме в банковия съюз, въпреки че оценяваме, че е релевантно да си член на еврозоната, ако си член и на банковия съюз. Друг е въпроса как това стане. Ние сме заявили нашите намерения и позиция. Очакваме отговор. Наясно сме, че може да се наложи подготовка, която да трае от от 6 до 12 месеца. Готови сме да минем през това с ясното разбиране, че тое нужно. Очакваме ясен ангажимент, че ако последното изискване бъде изпълнено, няма да се повтори случая с Шенген. Ако това се случи, то има и политически последствия и създава усещането, че сме третирани неправилно и това уронва доверието в България от ЕК".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови