Свързани новини

11.07.2018 09:37

2 млрд. за 15 г. са вложени във въоръжаване на армията, без ефект

Видян 1701 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Армията ни е получила близо 2 милиарда лева за модернизация и превъоръжаване в последните 15 години, но видим ефект от това няма, пише Дневник. Между 2003 г. и 2014 г. за модернизация и превъоръжаване са изразходвани 1.63 млрд. лв. при планирани 1.79 млрд. лв. Данните са от отчетния доклад на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов август-октомври 2014 г. Това е единственият анализ на разходите за отбрана, правен от правителство, който е публичен.
"Като цяло обективният анализ показва, че дейността по модернизация и превъоръжаването през годините е била неадекватна на приоритетите", пише в документа отпреди 4 години. За това особено силно е допринесло отсъствието на модерни методи за управление на проектите и поради това вместо придобиване на модерни средства се стига до доставка на остaряло оборудване и прекратяване на проекти с огромни загуби. "В резултат на това процесът по модернизация и превъоръжаване е с ефекти, твърде различни от реално необходимите бойни способности на въоръжените сили", пише още в документа, който може да бъде намерен трудно.
Към сумите от доклада трябва да се добавят и парите за постоянно необходимата поддръжка на миговете и парите по секретни проекти, които най-често са по рамкови споразумения и не попадат във видимите през обществените поръчки разходи.
Военновъздушните сили са най-големият получател. Между 2003 и 2014 г. за тях са отишли над 1.28 млрд. лв. Към тази сума трябва да се добавят и парите, давани за ремонт на изтребители и хеликоптери за последните 4 години.
От 15-те нови хеликоптера за нуждите на ВВС едва 6 летят. До края на годината още 4 Кугъра трябва да могат да порят небето, тъй като през януари бяха подписани 3 договора за ремонт и поддръжка за близо 5 млн. лв. за срок от 84 месеца
Тези машини бяха купени за въздушна поддръжка на сухопътните войски (СВ), но не допринасят с нищо за способностите на пехотата, тъй като са поръчани без бронировка и въоръжение.
При самолетите положението също е плачевно. От три нови транспортни самолета лети само един, отново заради липса на договор за поддръжка.
До края на юли 2018 г. - месецът на годишната среща на върха на НАТО в Брюксел - парламентът ще задвижи модернизация за над 4 млрд. лв в следващите 10 години. Публичен подробен анализ с каква ефективност са били изразходвани досега милиарди от бюджета няма.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.