Свързани новини

09.07.2018 09:30

Мъж на вице прави втория център на София

Видян 8035 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.7143
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спечелилият конкурса на Столичната община за втори градски център арх. Ангел Захариев, чието твърде важно предимство е, че е съпруг на вицепремиера Екатерина Захариева и майстор на проектите с преобладаващо офшорно участие на експрезидента Плевнелиев, когато беше строителен предприемач, изказа пред БНТ идеите си за организацията у нас, който някой иска изкуствено да създаде около Централна гара.


Истинско щастие е, че въпреки натиска на съпругата му и Плевнелиев, за който 19 минути е писал, този човек не стана главен архитект на София.


Според него основната тема в търсенията му е била от доминирано от автомобили, пространството да стане доминирано от пешеходци. Сега хората били насила набутвани в мрачния и миришещ според него подлез.


Архитектът явно отдавна не е минавал през гарата, защото поне от 3 години общината ремонтира точно този подземен подход. Идеята там е да бъде по-бърза и по-удобна връзката с метрото, а оттам с центъра и дори с аерогарата на пътниците. Заради последното се инвестираха и неколкостотин милиона лева в гарите на подземната железница до летището. Тази връзка е необходима и за предвидения на същото място голям подземен паркинг, който стана възможен пак, благодарение на строежа на метрото, с търговската аркада и заведенията. Както е на всяка европейска голяма гара. Все едно дали в Париж, Амстердам, Москва, Цюрих, Берлин или Лондон, дали в Милано или Торино, това са транспортни хъбове. И са направени така, че да правят максимално бързо съответните връзки между различните начини на придвижване с две главни цели – летището или летищата на съответния му града и неговия идеален център.


Никъде няма пешеходни зони на такива места.


Старомодно декорираният според проекта гаров площад в кичозен и просъветски маниер – нещо доста различно от съвременните тенденции, предвижда и строеж на сгради със странни форми, каквито се правеха до края на 80-те години. Такъв екстериор може би би подхождал на стадион, но гарата има свои утилитарни необходимости. Сами се убеждавате на грозноватата картинка, на която странно защо е връчена наградата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго