Свързани новини

05.07.2018 17:37

Отровиха Черно море, властта мълчи

Видян 4863 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Авария доведе до изпускане на хидравлична течност около Каварна и Калиакра, съобщава Дневник. Според изданието подводната инсталация на платформа Галата, която добива газ от находищата в Черно море, е аварирала на 30 януари т.г.


Информацията беше официално потвърдена от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите едва в средата на юни, след като въпроси за инцидента бяха изпратени още на 21 май. Какво количество е изтеклата хидравличната течност не е ясно, тъй като различни източници съобщават за количества от еднократно изпускане на 3 л до 200 – 300 л дневно, при това за неуточнен период от време. Течността е класифицирана от производителя й като "опасна". Собственик на платформата "Галата" е регистрираното в "офшорния" Люксембург дружество Petroceltic Resources SARL.


От отговора на екоминистерството става ясно, че проверка за инцидента е била назначена едва, след като Дневник изпрати въпроси по случая. Тя е установила, че аварията е станала на около 6 мили извън 12-милната зона на България, след като риболовен кораб, регистриран с името Tais, е навлязъл в забранения 500-метров периметър около сондажа и тръбопроводите. Тралът на кораба е разкъсал т.нар. контролна линия на дънните кранове на инсталацията за добив на газ, което е предизвикало загуба на налягане и теча на хидравлична течност. Според екоминистерството хидравличната течност не е опасна за водни организми.  Проверка обаче показва друго. Препаратът е токсичен при поглъщане, не се разтваря във вода и може да причини увреждане на очите, бъбреците и централната нервна система.


В отговорите на Мнистерството на околната среда и водите се съобщава още, че за аварията не е била информирана нито РИОСВ – Варна, нито Басейнова дирекция Черноморски район.


Съвсем друго твърди обаче Министерството на транспорта, в чиято структура е и Морска администрация. В официално писмо, пак в отговор на зададени въпроси, оттам отричат тя да е получавала сигнал за инцидента от Министерството на екологията.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Много силно заглавие, но от статията не разбирам, ако сега отида във Варна на море има ли опасност да се отровя или не??????

  • 001 Вички масла са радиоктивни 30.06.2019 14:08

    Бежанците от Германия в Черноморец.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева