Свързани новини

05.07.2018 14:50

Лукойл Нефтохим е фирма №1 в България с 5,8 млрд.лв. оборот

Видян 1790 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

100-те най-големи компании в България са направили за година оборот от 66 млрд.лв., което обаче е само 20% от целия деклариран в държавата, става ясно от традиционната класация на Капитал. 300-те най-крупни фирми са завъртели 93 млрд.лв. или почти колкото БВП на родината от 98,6 млрд.


Традиционният национален шампион е Лукойл Нефтохим – Бургас с 5,8 млрд. С 5,5 млрд. втори е Аурубис България. На голяма разлика зад тях, с почти наполовина по-малък оборот от рафинерията е НЕК с 3,1 млрд.лв.


Нов гигант е русенският производител на биогориво Астра биоплант, който заема мястото на отпадналата от топ 10 австрийска верига бензиностанции ОМВ. Всички десет компании на върха на класирането имат по над 1 млрд. лв. приходи за 2017 г. – нещо, което не се е случвало от 2008 г., пише Капитал. И по този начин подчертава, че едва сега вероятно достигаме онова, което имахме преди управлението на ГЕРБ.


Двата сектора, които бележат най-значителен реален растеж, са софтуерният и строителният – и в двата скокът на приходите е с почти по 20%. През миналата година групата на технологичните компании записва и първия си представител с годишен оборот от над 100 млн. лв. – Пейсейф. Силна година отчитат и машиностроителните компании, където ръстът е 12%, а също  фармацевтичните дружества, веригите за храни, дрехи, техника и мебели, където продажбите растат средно с 10%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни