Свързани новини

04.07.2018 13:53

Парламентът отхвърли законопроект на БСП срещу контрабандата на лекарства

Видян 1761 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с контрабандата на лекарства. Законопроекта подкрепиха 63-ма депутати, 39 бяха "против" и 53-ма се въздържаха, предаде БТА, цитирана от бТВ.


Измененията бяха внесени от "БСП за България" и с тях се предлагаше създаването на нов квалифициран състав за контрабанда на лекарствени продукти в хуманната медицина в големи размери. Сега това е само административно нарушение, посочиха от левицата.


С промените се предлагаше да се криминализира производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро или дребно с лекарствените продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона. Предложената санкция беше до шест години лишаване на свобода.


Георги Йорданов, представител на вносителя, апелира за подкрепа на законопроекта и посочи пореден случай на нелегално изнесени лекарства от България. Той отбеляза, че вчера 28 хиляди опаковки нелегално изнесени от България лекарства за онкоболни са открити в Истанбул. По думите му това не е обикновена търговия, а става въпрос за живота на българския народ.


„Целта на предложените от БСП изменения в НК е да се засили защитата на живота и здравето на българските граждани в случаите на нарушение на изискванията, свързани с лекарствата”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той добави, че  масовите случаи на нерегламентиран внос и износ и продажба на лекарства, които не срещат адекватна реакция от страна на държавата, налагат приемането на такива промени. „Само наказателната отговорност, предвидена сега, не е достатъчна. При действащата сега законова уредба, контрабандата на лекарства е само митническо нарушение, а ние предлагаме да бъде и престъпление, в случаите, когато е в големи размери”, уточни Стойнев. Той каза още, че криминализирането на производството, внос, износ, съхраняването и търговията с лекарства, когато те се извършват в нарушение на закона, трябва да се наказва с лишаване от свобода до 6 години и това е част от предложенията на БСП.


„Внесохме законопроекта за изменение и допълнение на НК преди седем месеца. Седем месеца, в които управляващите  обясняват, че има проблем но не дават решението му”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Той каза, че заради това народните представители от левицата са задължени да реагират. „През тези месеци, някои хора пълнят гушите си от престъпни схеми за продажба на лекарства, а други умират, защото не могат да си платят лекарствата или, защото ги няма”, категоричен бе Зарков.  Той добави, че нерешаването на този и други сериозни проблеми идва от факта, че Министерски съвет е напълно инертен и няма сериозни законодателни инициативи по ключови за българското общество въпроси. „Ако държавата, регулаторните органи и Министерският съвет си бяха  на място, нямаше да се стигне до предложенията за изменение на НК”, завърши Крум Зарков


Христиан Митев от Патриотите коментира, че зад този законопроект се крие действително благородна идея, но формата не е особено подходяща. Според него не е нужно създаването на нов престъпен състав, защото вече има такъв в НК.


От ГЕРБ уточниха, че кражбата на лекарства се наказва по други параграфи. С този текст при всяка продажба на лекарства без рецепта, ще вкарвате аптекарите до шест години в затвора, коментира Димитър Лазаров.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог