01/02

Свързани новини

04.07.2018 09:33

Борисов се отчете пред Европарламента в празна зала

Видян 4574 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В почти празна зала на Европарламента в Страсбург и при първоначално изключена звукова система поради протест на преводачите премиерът Бойко Борисов отчете вчера резултатите от 6-месечното българско председателство на Съвета на ЕС. Борисов пусна видео във Фейсбук от мястото.  "Ако тук беше (френският президент Еманюел) Макрон или (германската канцлерка Ангела) Меркел, това нямаше да се случи", възмути се от синдикалния протест председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европарламента Антонио Таяни обаче отвърна на критиката му, че не бива да се меси. Въпреки кратката си словесна престрелка и двамата отправиха любезни поздрави към българския премиер за успеха на председателството. А Борисов шеговито каза, че българското европредседателство свърши и проблемите почнаха, пише Сега.

Премиерът прочете подготвен му кратък отчет за работата на България начело на Съвета на ЕС, в който акцентира върху привличането на вниманието на Евросъюза към Западните Балкани. "Не може да има мир и просперитет, ако Европа не е обединена", каза той. Според него споразумението между Македония и Гърция за името на бившата югославска република било постигнато "с посредничеството на България". При подписването на документа край Преспанското езеро премиерите на двете държави благодариха за посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц и на Европейската комисия, но не споменаха България. Борисов отчете също, че от 105 законодателни досиета, наследени от естонското председателство, по време на българското по 41 от тях е постигнато споразумение с Европарламента. Имало напредък и по реформата на Дъблинския регламент, който позволява, например, Германия да върне на България 60 000 мигранти, влезли в ЕС през нейна територия.

"Бойко, отлично се справи", каза в заключение Жан-Клод Юнкер, като добави, че "Лиляна (Павлова) беше инженер на това председателство". Освен трима председатели на групи само двама български евродепутати пожелаха да се изкажат. Зелената Ска Келер от своя страна напомни на Борисов, че един от показателите за европейско поведение е свободата на словото (България е на 111-о място и изостава много не само от всички държави в ЕС, но и от държавите в Западните Балкани - бел. ред.). Илхан Кючук от ДПС единствен от българите разкритикува Борисов в залата: "България получава поздравления за добре организираните събития от календара на председателството. Но не получава потвърждение, че е сериозна икономика с покана за еврозоната. За това и няма изразено официално намерение от българското правителство. Не получихме и потвърждение, че сме държава, на която може да се има доверие с покана за Шенген. Заедно с Румъния продължаваме да бъдем част от механизма за сътрудничество и проверка. Страната ни може да се гордее с приноса си към европейската цивилизация, но няма как да се гордеем, че първи в Европа овластихте крайния национализъм."

По същото време в София конференция направи анализ на българското председателство, като в нея участваха


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Портиер който затри България 30.06.2019 14:08

    Празна тиква празна зала. Ако тук му минават номерата, там онези не са прости.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“