Свързани новини

02.07.2018 15:48

Първи сме по брой прокурори на глава от населението

Видян 2958 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е първа по брой прокурори и втора по брой магистрати на глава от населението сред страните от Европейския съюз, твърди доклад на Европейската комисия. Страната ни е изразходвала 4.2% от бюджета си за съдебна власт, като средният процент за изследваните европейски страни е 2,2%. За сравнение, 0,6% отделя Естония, 1,44% – Румъния, 0,9% - Испания, 0,38% - Норвегия, Унгария - 0,88% и Полша - 2,3%.


В България броят прокурори за всеки 100 хил. души население е 27.1, в сравнение например с 5 в Гърция, 12 в Румъния, 14.5 в Хърватия, 16.7 в Словакия. За държавите от северозападна Европа данните също са значително по-ниски – между 2.3 и 10.6 магистрати. България е сред първите места и по брой на съдиите – 30.7 на на 100 хил.души. Само в Люксембург, Словения, Хърватия и Чехия има повече съдии.


Това ни поставя на второ място с общ брой на магистратите от 57.8 на 100 хил. души. Най-ниски са показателите на Ирландия, където за същото население работят едва по 5.4 магистрати.


Данните показват също, че броят на съдиите и прокурорите е почти равен. Това явление се наблюдава в малко други държави. Докато прокурорите и следователите в България се занимават с наказателни и административни производства, съдиите, разбира се, участват и в гражданските. За това значително увеличилият се брой на прокурорите не е логична тенденция.


В същото време натоварването на българската прокуратура е по-скоро по средата на таблицата, в сравнение с държавите в Европа. По брой получени от прокуратурата случаи на 100 000 души страната ни е дори под средното равнище (при изследвани европейски държави от и извън Европейския съюз).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец