01/03

Свързани новини

02.07.2018 09:29

Едногодишен ремонт на идеалния център за 21,3 млн.лв.

Видян 1740 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„От 2 юли започваме обновяването на зоната около храма Св. Александър Невски и двете знакови централни градски градини – Кристал и Св. Климент Охридски. Задачата ни е да обновим знаковите пространства, да запазим духа на София и да освободим повече зони да пешеходците”, съобщи кметът Фандъкова.


„Започваме работа първо с градините Кристал и Св. Климент Охридски ( б.р. между университета и парламента, художествената галерия и подлеза до Ялта) – обновяваме алеите, осветлението и правим допълнително озеленяване.


Около храм-паметника Св. Александър Невски обновяваме тротоарните настилки и осветлението, изграждаме и художествено осветление на храма Света София и ул. Московска. Зоната към централния вход на Св. Ал. Невски става пешеходна, като освобождаваме и част от паркоместата”, допълва кметът.


Реконструкцията, която се планира отдовна – последната е правена през 1980-81 година, когато пространството придобива сегашния си вид и започва проектът Квадрат 500 с възраждането на някогашната печатница, превърната в Галерия за чуждестранно изкуство. Сега за нея беше осигурено и еврофинансиране по програмата Региони в растеж за 19,1 млн.лв., към които от хазната на София се допълват 2,2 млн.


„Проектът включва обновяване на тротоарите, осветлението и настилките по ул. Оборище от бул. Васил Левски до ул. Г. С. Раковски; ул. Париж от бул. Цар Освободител до ул. Московска; ул. Дунав между ул. Московска и пл. Александър Невски и участъци от ул. 15-ти ноември и ул. 11 август”, уточнява Фандъкова. Схемата дословно повтаря реконструкцията от 1980-81 година.


„По ул. Московска от ул. Г. С. Раковски до бул. Васил Левски обновяваме тротоарите и осветлението, като освобождаваме тротоарите от паркоместата.


Ремонтираме площада около паметника на Васил Левски и бул. Васил Левски от паметника на Апостола до Ректората”, разказва още кметът.


„В цялата зона всички контейнери ще бъдат подземни. Предвиждаме изграждане на 3 станции за зареждане за електромобили. Изграждаме и 5 обществени тоалетни”, завършва тя.


Фандъкова гарантира доброто изпълнение на проекта с условията по контракта за ремонта: „В договора с изпълнителя, който за тази зона е ПСТ Груп, сме заложили сериозни изисквания и санкции за качество на работа и спазване на срокове по договор.


Задържаме на изпълнителя банкова гаранция от 536 664 лв. След Акт 15 освобождаваме половината от сумата, а другата задържаме до изтичане на 5 годишната гаранция на обекта.


При неспазване на срока, на изпълнителя се налага неустойка от 178 888 лв. за всеки просрочен ден. При некачествено изпълнение предвидената по договор санкция е 894 440 лв”.


Цялото обновяване на зоната трябва да завърши през 2019 г., когато наесен са и редовните местни избори за кмет и общински съвет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни