Свързани новини

30.06.2018 10:02

Паднахме под 7 милиона

Видян 2515 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-скептичните прогнози за демографските тенденции у нас продължават да се сбъдват. Вече официално населението на България падна под 7 милиона души. Това се случи точно в 14 часа 07 минути 03 секунди на 29 юни и бе отбелязано в брояча на населението в света от Департамента по икономически и социални въпроси към ООН. За по-малко от 29 г. реформи, България загуби 2 млн. души без война!


През април в доклад за демографските процеси от НСИ алармираха, че населението ще падне под 7 милиона към края на текущата година. Това обаче се случи не след 8, а след 2 месеца.


"Всеки ден намаляваме с 220 души, или 9 души на час, като това намаление в действителност е минус 13 етнически българи и плюс 4 цигани (-9=-13+4). Което означава, че българите намаляват с 13 и стават малцинство, а циганите се увеличават с 4 и стават мнозинство в Отечеството ни. А ние сме най-бързо намаляващата нация в света", коментира новината пред в. Труд акад. Петър Иванов, шеф на демографския институт към БАНИ.


Мащабите на пагубната тенденция могат да бъдат онагледени с числа. Населението на България започва да намалява след настъпилите промени през 1989 г..


Най-голям е бил броят на българското население точно преди 30 години през 1988 г., когато населението на страната е било 8 986 600 или почти 9 милиона души. Това означава, че за три десетилетия населението се е стопило с 2 милиона души. От 1990 г. естественият прираст на населението вече е отрицателен. През същата година населението в страната е намаляло с 3428 души. Преди само едно десетилетие, през 2007 г. населението на страната е било 7 640 240 души.  Към края на 2017 г. населението у нас вече е било 7 050 034, като е намаляло в сравнение с предишната година с 51 825 души.


Това е приблизително броят на хората, с които страната намалява във всяка една от последните години. Т.е. каквито и тенденции да настъпят през следващите месеци, България вече има под 7 милиона души население.


Иначе, в изготвения през април  доклад за демографските процеси на България до 2040 г., представен от правителството представи на парламента, се казва, че населението на България ще намалее с нови 20-25% за следващите 20 г. до 2040 г. Докладът, изготвен от БАН, подчертава, че дори раждаемостта у нас да се увеличи рязко и за дълъг период от време, това няма да е достатъчно за увеличаване на населението, а ще се стигне просто до задържане на спада.


Отрицателният прираст на българското население се дължи главно на два фактора - ниската раждаемост, по която сме на челните места в ЕС, и високата смъртност, по която пък сме абсолютен „лидер” в общността. За това пък са виновни лошото здравеопазване и ниските пенсии значи: лошото управление.


Третият по важност фактор е емигрирането от страната. Според данните на НСИ през 2017 г. 31 586 български граждани са заминали да живеят в чужбина, но в същото време други 25 597 българи са се завърнали в страната.


В исторически план в момента раждаемостта в България е на едно от най-ниските си нива, откакто се води статистика. Броят на живородените деца е бил по-нисък само през 1997 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.