Свързани новини

28.06.2018 16:06

Как премиер бе осъден за 30% комисионна от бронирани машини?

Видян 7679 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фаворитът за спечелването на 1,46 млрд. лв. от поръчката за бронирани машини за българската армия Патриа е доставчик на продукти и услуги за отбрана, сигурност и авиационна поддръжка в седем различни държави. Мажоритарен собственик на компанията е Финландската държава. А тя, както е известно, не е член на НАТО. И няма да бъде като буферна зона на Русия, отделена от нея преди век по волята на Ленин след Октомврийската революция.
Малцина знаят, че освен посочените в поръчката 150 машини сега, е предвидено да вземем още 50 в бъдеще, което ще закръгли сумата по контракта на 2 млрд. лв. с ДДС. Защото Патриа продава на удивително високи цени.
19’  вече писа, че Словакия купи в края на миналата година нейни машини на 30% по-висока цена, отколкото Румъния взе същите, но американски, през януари тази година. В Словакия вече тече разследване срещу бездруго непопулярното соцправителство заради очевидно неизгодната мегасделка.
Историята на Патриа в близките години обаче е съпътствана от неспиращи скандали за корупция и злоупотреби. И то на Балканите. Началото дава сделката за придобиване на 135 бронирани машини в Словения срещу 278 млн. евро, договорът за която е подписан на 19 декември 2006 г. между Министерството на отбраната, Патриа и Ротис, словенската компания представител на Патриа в страната.
През февруари 2007 г. австрийската полиция уведомява колегите си от Словения Финладия, Тайланд и Канада за възможни нередности относно гешефта. Словенската полиция пренебрегва съобщението и не предприема нищо в следващите 15 месеца, когато скандалът вече е огромен.
През май 2008 г. финландската полиция арестува двама мъже като част от разследване срещу Патриа за даване на подкупи за осигуряването на договори в Словения и Египет.
През септември 2008 г. Финландската национална телевизия пуска разследване относно съмнителната сделка и потенциалното участие на свързани с Патриа лица и висши политици от Словения. Отзвукът и в двете държави е огромен.
Словенските медии също разкриват детайли от схемата. Първоначалната уговорка е била всяко плащане да бъде извършвано след всяка доставка. Но изискването за авансово плащане на 30% от уговорените пари е това, което се оказва решаващо за изобличаването на схемата и стартиране на разследване от полицията. Според показанията на един от мениджърите на Патриа тези пари са били необходими за финансиране на ръководената от Янош Янза партия СДС за предстоящите избори в Словения през 2008 г. Допълнително е установен и втори канал за получаване на нерегламентирани плащания от представителя на Патриа – компанията Ротис.
През март 2009 г. е сформирана обща комисия от полицейските служби в Словения, Австрия и Финладния за разследване на случая и обмен на данни, свързани с Патриа.
През септември 2011 г. бившият министър председател на Словения Янеш Янза (2004-2008, когато става сделката) е привлечен като обвиняем по делото, заведено в  заедно със собственика на Ротис Иван Црънкович, офицер Тоне Кркович и канадския бизнесмен от словенски произход Валтер Волф.
През септември 2012 г. Министерството на отбраната на Словения предоговоря договора си с Патриа и Ротис, с което на практика го прекратява като са доставени едва 30 от 135 бронирани машини, недостатъчни да сформират дори и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.