Свързани новини

27.06.2018 15:21

КЗК отпочна Гинка с няколко месеца закъснение

Видян 2351 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без малко 4 месеца трябваха на КЗК, оглавявана от бившия зам.-кмет на София и майка на виден депутат от ГЕРБ с баща член на Конституционния съд в нашата демократична република, за да започне разглеждането на придобиването на ЧЕЗ от Инерком. Още в самото начало на годината процедурата по закупуването на дяловете на най-голямото ЕРП у нас, държани от чешката компания с мажоритарна държавна собственост беше обявена и стартирана. Купувач е неизвестната преди това фирма на Гинка Върбакова, която е внесла уведомление преди почти 4 месеца в Комисията. То е за разрешаване за ЕДНОЛИЧЕН контрол върху собствеността на цялата група на ЧЕЗ у нас – общо 7 дружества, което като сделка с ангажиментите за неотложни инвестиции ще излезе повече от 1,2 млрд.евро или над 2,3 млрд.лв.


Купувачът приканва „независимата” институция  "да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение съгласно чл. 60, т.14 от ЗЗК, съответно чл. 82, ал.3, т.2 от ЗЗК, с което да я разреши безусловно, както и да постанови незабавно изпълнение". Антимонополната комисия пък тепърва се обръща към заинтересованите лица, които да дадат мнение по сделката, за да се произнесе до месец и половина, което обаче се пада в средата на август. Тя обаче вече не спази едномесечния срок, който й налагаше от април да е започнала въпросното производство и вече да го е приключила отдавна. Проблемът пред старта в този момент е, че в неделя официално стартира ваканционният сезон и продължава до 15 септември.


Така работата или ще се претупа лятно, или ще се проточи, за да бъде провалена цялата операция, за която ЧЕЗ е поставил времеви лимит. Все пак, органът се изказа, че не очаквал да има проблем, което прави по-вероятна първата версия.


Напомняме, че Инерком има краен срок за сключване и пълно плащане по контракт, който присъства още при подписването на предварителния договор с Гинка.


Неотдавна вестникът на чешкия премиер писа, че последващи преговори не са водени от март, когато тя поведе правителствена делегация с оторизация от премиера, в която възлова фигура бе човек, разследван за 3 убийства.


В този смисъл интересен детайл е, че още при постъпването на молбата, КЗК предупреди, че няма да изследва произход на парите за сделката, колкото и много да са те.


Миналата седмица, отново с огромно закъснение, БНБ информира, че цели 5 български банки подкрепят сделката, въпреки че всички преди това отрекоха подобно нещо, а само Булбанк не потвърди, но и не отхвърли това.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови