Свързани новини

25.06.2018 17:56

Мач извади премиера от бежанската евросреща

Видян 4514 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„На днешната среща на ЕС за миграцията българският премиер Бойко Борисов, чиято страна все още е европредседател, напусна залата, за да гледа мача Япония – Сенегал на Световното първенство по футбол”, туитна знаменателно от мястото на събитието кореспондентът на най-влиятелния световен финансов всекидневник Файненшъл Таймс.


Много по-голям шок обаче предизвика новината защо Унгария е скочила на уж нашето, или поне излязло от името на страната ни по нареждане на Меркел, предложение за „бежанците”, според което ги поемаме за 8 години. Става въпрос за поне 43 000 – 45 000 души.


И, ако някой се съмнява, нека прочете неизвестното досега Постановление №144 на Министерския съвет, прието съвсем нарочно на топа на ваканционния сезон – 19 юли 2017 г., което разказва как България ще предоставя за своя сметка – сиреч, за сметката на всеки от нас безплатни образователни, здравни, социални и дори спортни услуги, а също и работа на въпросните мигранти. Както напомни вицепрезидентът Илиана Йотова, която като евродепутат се бореше срещу Дъблинското споразумение, според сега действащите му текстове именно първата страна, регистрирала „бежанците” в ЕС, а това за поне 43 000 е България, приема да поеме грижите за тях при дислоциране от държавите, където са в момента – главно Германия и Франция. Въпросното Постановление е римейк с още по-тежки клаузи от хитовото №208 на Борисов 2 от 2016 г., което изнесе предизборните кампании на патриотите, а сега са подписали новия вариант.


Ето какво пише в текста на Постановление №144:


Чл. 6. Достъпът до образование включва:


1. обучение на децата с предоставена международна закрила в предучилищно, основно и средно образование;


2. осигуряване на равен достъп до образование за чужденците с предоставено убежище или международна закрила.


Чл. 7. Достъпът до заетост включва:


1. информиране и консултиране за свободни работни места;


2. съдействие за осигуряване на заетост при работодател или за самостоятелна заетост;


3. прилагане на механизми за включване на интеграцията на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в политиките по заетостта, включително за навършилите 16-годишна възраст, при условия и по ред, предвидени в трудовото законодателство, с оглед на тяхната специална закрила.


Чл. 8. Достъпът до обучение включва:


1. осигуряване на професионално обучение;


2. прилагане на механизми за включване на интеграцията на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в политиките по учене през целия живот.


Чл. 9. Достъпът до жилищно настаняване включва:


1. осигуряване на услуги по консултиране за достъп до жилищно настаняване за чужденци с предоставено убежище или международна закрила;


2. прилагане на механизми за включване на интеграцията на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в политиките по жилищно настаняване, социално включване и регионално развитие.


Чл. 10. Достъпът до здравеопазване включва осигуряване на здравни услуги на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.


Чл. 11. Достъпът до социално подпомагане и социални услуги включва:


1. предоставяне на месечни социални помощи по Закона за социално подпомагане;


2. предоставяне на еднократни социални помощи за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности;


3. предоставяне на еднократна целева социална помощ за издаване на лична карта;


4. ползване на социална услуга „Център за временно настаняване“ в рамките на 3 месеца за календарна година;


5. предоставяне на целева помощ за отопление;


6. предоставяне на социални услуги;


7. осигуряване заплащането на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения на лицата, които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес;


8. включване в програми и мерки за закрила на децата...


Чл. 13. (1) За сключване на споразумение за интеграция кметът на общината подава заявление пред Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.


(2) Към заявлението по ал. 1 се прилага информация за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които кметът желае да сключи споразумение за интеграция, както и информация за общината и предвидените мерки за интеграция.


(3) Кметът предоставя на Държавна агенция „Национална сигурност“ информация за броя на сключените споразумения за интеграция, както и всички налични данни за чужденците, с които са сключени споразуменията.


(4) Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет води регистър на общините, подали заявления за сключване на споразумения за интеграция, и на сключените споразумения.


(5) Информацията по ал. 4 се предоставя ежемесечно на Националното сдружение на общините в Република България.


Чл. 14. Кметът на общината, подал заявление за сключване на споразумение за интеграция, или определено от него длъжностно лице:


1. организира приемането и оказва съдействие относно жилищното настаняване на чужденеца и членовете на неговото семейство;


2. вписва чужденеца и членовете на неговото семейство в регистъра на населението;


3. съдейства на чужденеца за подаване на заявление за издаване на български лични документи;


4. оказва съдействие при регистрация в дирекция „Бюро по труда“;


5. насочва към дирекция „Социално подпомагане“ при необходимост;


6. организира разработването на индивидуален интеграционен план за дете – член на семейството на чужденеца, съвместно с дирекция „Социално подпомагане“ и законния представител на детето;


7. съдейства за осигуряване на достъп до други административни услуги;


8. при вписване на чужденеца и членовете на неговото семейство в регистъра на населението при необходимост ги насочва към регионалното управление на образованието;


9. осигурява и контролира обхвата на подлежащите на задължително предучилищно и училищно образование деца и ученици, в това число малолетните и непълнолетните чужденци с предоставено убежище или международна закрила;


10. информира за възможностите за избор на личен лекар на територията на общината;


11. уведомява Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за бежан¬ците при Министерския съвет за сключените споразумения за интеграция, за предсрочно прекратените споразумения и за основанията за прекратяването им;


12. уведомява съответните регионална здравна инспекция и здравноосигурителна каса за сключените споразумения за интеграция;


13. предоставя възможност за практикуване на спорт и за спортна изява;


14. контролира изпълнението на споразумението за интеграция.


Чл. 25. Министерството на младежта и спорта насърчава и подпомага:


1. спортните организации за включване на чужденците с предоставено убежище или международна закрила в двигателна активност и практикуване на спорт с цел поддържане и усъвършенстване на двигателните им възможности, здравословен начин на живот и интеграция в българското общество;


Чл. 33. (1) Източниците на финансиране на мерки и дейности за интеграция са:


1. фондове и програми на Европейския съюз;


2. фондове, програми и инструменти на други донори;


3. международни институции и организации;


4. национални средства по бюджетите, попадащи в обхвата на консолидираната фискална програма”.


Тук прекъсваме, за да споменем, че няма конкретно упоменати фондове или актуализация на бюджета, за да може конкретно да се види откъде ще идва финансирането.


Страшното е накрая, както обикновено, в преходните и заключителните разпоредби:


§ 1. (1) Чужденец с предоставено убежище или с предоставен статут на бежанец има правата и задълженията на български гражданин с изключение на:


1. правото да участва в избори за държавни и местни органи, в национални и местни избори;


2. правото да участва в референдуми, както и да участва в създаването и да членува в политически партии;


3. да заема длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство;


4. да бъде военнослужещ;


5. други ограничения, изрично предвидени със закон.


(2) Чужденец с предоставен хуманитарен статут има правата и задълженията на чужденец с разрешено постоянно пребиваване в Република България”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Борисков пада - негрите остават

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е