25.06.2018 14:06

Европейската бутилираща индустрия подкрепя ясна законова рамка

Видян 1194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската бутилираща индустрия подкрепя усилията за прилагане на ясна законова рамка в сектор „Бутилирани води“ у нас, инициирани от партньорите им от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ). Това стана ясно в рамките на Генералната асамблея на Европейската Федерация на Бутилираните води (EFBW), която се проведе за пръв път в София в периода 20-22 юни, 2018 г. По време на форума бяха обсъдени теми, свързани с ангажиментите на индустрията към кръговата икономика; опазването на природните ресурси; постигането на 90% събираемост на всички PET бутилки; увеличаване на употребата на рециклиран PET; както и бъдещите инвестиции в иновации.  „Потреблението на бутилирана вода в европейски и в глобален аспект продължава да нараства с бързи темпове в отговор на увеличаващата се потребност на потребителите от здравословна хидратация и консумация на натурални продукти с доказан произход и високо качество. Производителите на натурална минерална и изворна вода от години инвестират в опазването на източниците. Ето защо опазването на водните източници и на зоните около тях ще продължи да бъде основен приоритет.  Другият ни важен ангажимент ще е свързан със засилването на приноса на бутилиращия сектор към кръговата икономика в постоянно взаимодействие с всички наши партньори“ – коментира Президентът на EFBW г-н Жан-Пиер Дефиз. „Устойчивостта е в сърцето на бутилиращата индустрия. Ние произвеждаме изцяло натурален продукт, който е жизненоважен за всеки човек. Ето защо ще продължим да инвестираме във възобновяеми опаковъчни материали и технологии, които да гарантират дългосрочно и устойчиво използване на природните ресурси“ – допълни г-н Дефиз по време на пресконференцията. „Индустрията има дългогодишен опит в управлението на ресурсите и опазването на природата. Освен това, всички използвани от нас опаковки (стъкло, PET и алуминий), са рециклируеми. Средно почти 60% от PET бутилките, пуснати на европейския пазар, се събират за рециклиране, а PET е с най-високата степен на рециклиране спрямо всяка друга пластмасова опаковка, използвана в Европа. Проблемът е, че много често тези толкова ценни бутилки не се събират или се изхвърлят заедно с битовия отпадък. Надяваме се да подобрим нивата на събираемост, а също така процеса на сортиране и рециклиране, за да постигнем видими резултати и да сме сигурни, че нашите бутилки живеят втори живот“ – коментира Патриша Фоселард, генерален секретар на EFBW. 


Тя очерта значението на образователните кампании към потребителите и споделянето на добри практики като начин да се подпомогнат усилията на индустрията не само на европейско, но и на национално ниво.  „България е много богата на натурални минерални и изворни води. За да окуражим инвестициите в сектора и да развием източниците в пълния им потенциал, е важно производителите да работят в условията на синхронизирана, ясна и ефективна законова рамка в Европейския съюз. Ето защо е от изключително значение да запазим принципа „едно находище – един бранд (един оператор)“ и да гарантираме устойчивото развитие на бутилиращата индустрия в България, която да е в синхрон с европейското законодателство и установените практики в сектора“ – подчерта Патриша Фоселард.


  „От години се борим да осигурим ясна, честна и прозрачна законова среда, която да е еднаква за всички и да подпомага индустрията, а не да ни връща години назад чрез облагодетелстване на  определени играчи. Компаниите – членове на АПБНБ са сред най-добрите примери в Европа и имаме редица постижения по отношение инвестициите в опазването на ресурсите, въвеждането на иновации в опаковките и усилията ни да предоставяме изключително качество на продуктите си, произведени по най-строгите международни и европейски стандарти. Ще продължим да настояваме за приемането на нов Закон за храните, който да адресира очакванията на индустрията и да регулира развитието й в съответствие с европейските норми в сектора.“ – каза по време на събитието и г-жа Жана Величкова, Председател на АПБНБ.  Представителите на двете организации заявиха своите очаквания към управляващите да приемат предложените от индустрията коментари и предложения във връзка с проекта за нов Закон за храните, който бе приет на първо четене в Парламента през октомври миналата година.  АПБНБ получи пълна подкрепа от страна на европейската бутилираща индустрия по въпросите, касаещи бъдещата регулация и развитие на сектора, както и по отношение усилията за опазването на природата и използването на отпадъците като ресурс.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.