01/02

Свързани новини

25.06.2018 14:56

Бронзовата къща не изпълни и последния последен срок от премиера

Видян 2908 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бронзовата къща, на която лично премиерът на републиката постави последен последен срок да бъде готова до 25 юни, продължаваше да се монтира следобед на тази дата.


Както разбираме от съобщение на Общината, вероятно все пак в последния ден на българското европредседателство, на което бе предвидена за символ – 30 юни, тя все пак ще бъде финализирана, поради което достъпът към централния площад на София и България ще бъде блокиран.


Замислена като лъжа, по признания на собствения й автор на лекция във виенската Кунстхале, Бронзовата къща нито има нещо общо с Хрельовата кула в Рилския манастир, нито е висока 14 м, нито 11 м, а ще бъде само 9, нито е с площ 7х7 м или 49 кв.м, а е само 17 квадрата, нито пък ще служи за концертна или изложбена зала, както гласи решението  на СОС за допускането й, което е на ръба на закона и е против волята и на гражданите, и на гилдиите, и дори на кмета на София.


Освен нелепо малката площ, тя не предлага и врати, а нещо като прозорчета най-долу, през които в нея може да влезе джудже, но пиано и пианист, или пък инструмент по-голям от цигулка – никак, при това докато цигуларят пълзи като я внася.


В задачата се пита – като се тегли чертата, колко ще ни струва на нас – софийските данъкоплатци грозният и като начин на приемане, и като осъществяване проект на някой си Пламен Деянофф, който – роден в дълбоката ни провинция, се представя за австриец?


До 1 юни похарчените пари бяха 95 000 лв. при цитирани месец по-рано 60 000 лв. Колко ще бъдат в крайна сметка – 150 000 лв., ако следваме същата прогресия?


19 минути, който още преди старта на обсъждането на Бронзовата къща и през цялото време на сагата с монтирането й, многократно предупреждаваше, че това е тотално безумие, ще търси докрай отговорите на тези важни въпроси. И ще посочи виновниците за всичко, което ни се случи като публично и международно унижение покрай маниите на автора и помощта от властта за него.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 арх.Тодорова 30.06.2019 14:08

    Бронзовата къща? това е позора, който някои административни органи, лепнаха на Столицата и на цялата архитектурна колегия.На така нареченото "обсъждане" проведено в Съюза на архитектите, което ни беше представено като обсъждане, а се оказа че вече има решение, а ние просто сме пълнеж към него и от това което разбрах от не безизвестната арх.Къдрева, представяща проекта, инициативата за издигането на обекта е официално правителствено предложение на Австрия към България, с което да се отбележи председателството на двете държави на ЕС през 2018 г. и съответно да се постави в центъра. Неправилно и нескопосано предложение, ако Австрия си е позволила да посочи терена!!! За сведение, нито един от присъстващите архитекти не подкрепи предложението, тъкмо обратно, мнението беше единодушно, че издигането на тази фигура не трябва, не е подходящо, не е уместно да се позиционира на това място и то категорично! Личното ми становище е, че на лицето на градската градина, в сърцето на града, където при всички проведени обсъждания не се стигна до решение, какво е най-подходящо да се постави в центъра на този стойностен градоустройствен ансамбъл, това арт недоразумение, е най-неподходящата фигура, стърчаща като мачтов трафопост. Цъфна и лъжата на арх.Къдрева, че този "временен обект" е само до края на председателството, а той май ще си остане за постоянно, не е ли по-добре, така и така не се спази срока за изграждане, направо да се премахне!!! От доста време констатирам, че съществува огромен дефицит на кадри в областта на пространственото стратегическо планиране, устройството на територията и регионалното и градско управление. Събарят се исторически и архитектурни паметници, скулптори носещи белега на събитията във времето в което са направени.Отделно, че на терени с определен статут се изграждат обекти с неподходящи обеми и височини, чрез промяна на начина на застрояване, независимо, че НАЙ-ПОСЛЕ СОФИЯ СЕ СДОБИ С УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и вече 10 години действа ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВОТО И ЗАСТРОЯВАНЕТО НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА, интересите на града се пренебрегват независимо от усилията на Главните ни архитекти, цялата архитектурна колегия и гражданските сдружения-единствено важни са интересите на крупните инвеститори. Какво ли ще пише в историята ни за нашето време. Аз лично, бих преобърнала света за да не се допусне това позорно строителство на Бронзовата къща,в сърцето на нашата Т.Н. ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА София! АРХ.КРАСИМИРА ТОДОРОВА

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.