Свързани новини

21.06.2018 15:36

БНБ: 5 бг банки зад Гинка

Видян 4252 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската народна банка, макар и с голямо закъснение, удостои парламентарната анкетна комисия по сделката с ЧЕЗ с отговор за евентуалото участие на бг банки в подкрепа на Гинка Върбакова и нейната фирма Инерком за закупуване на ЕРП-то. Въпреки че никоя финансова институция не си призна подобно нещо, като само една не отрече, без да потвърждава съпричастност, ето каква е истината според документите на БНБ:


„Една от регистрираните у нас банки е декларирала, че в полза на едно от дружествата в ЧЕЗ Груп има издадена банкова гаранция за участие в процедурата по продажба на  активите на групата в Република България. Банковата гаранция е обезпечена с парични средства по сметка на наредителя.


Други 4 кредитни институции са заявявали интерес за потенциално участие в евентуална сделка по придобиване на активите на ЧЕЗ в България".


Това се казва в писмо на Българската народна банка до Народното събрание  в отговор на настояването на депутатите - веднъж скрепено с решение на пленарната зала и веднъж - с писмо от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, да получат информация за източниците на финансиране на фирмата Инерком, която иска да купи активите на ЧЕЗ Груп в у нас, припомня Клуб Z.


На 25 май централната ни банка е отправила „запитвания”. Те са изпратени до общо 21 кредитни институции, регистрирани в България, както и до управителите на клонове на чуждестранни банки. Отговори са получени от всички 21 кредитни институции и 4 клона на чуждестранни банки, става ясно от писмото на Димитър Радев.


Кои са банките и какви точно са техните ангажименти БНБ съзнателно укрива от народните представители и от обществото. Оттам се позовават на Закона за кредитните институции и на европейски регламенти, които не позволявали да огласяват повече от изложеното по-горе. Дори пред Народното събрание, както става ясно от писмото.


В Конституцията на България обаче изрично е написано, че Банката, като всеки друг, Е ДЛЪЖНА да предоставя всякаква информация на висшата институция в парламентарната република.


И по закон народните представители имат достъп до класифицирана информация, затова парламентът има и секретно деловодство.


Междувременно КЗК, управлявана от бивш зам.-кмет на София и майка на виден депутат от ГЕРБ, също в нарушение на срока по закон, все още не се е произнесла по запитването за сделка между Инерком и ЧЕЗ България. Няма дори започнато производство по тази концентрация.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева