Свързани новини

21.06.2018 15:26

ДАНС отказва да изпълнява дори съдебни решения за СРС-тата

Видян 1811 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отказът на ДАНС дейността ѝ по използване на специални разузнавателни средства (СРС) да подлежи на институционален и граждански контрол дистигна нови висоти.


Ръководството на секретната агенция вече отказва дори да изпълнява влезли в сила съдебни решения, задължаващи я да предостави статистически данни за обема от СРС, поискани и разрешени от съда за една година, както и броя на лицата, спрямо които са били осъществени, съобщава Mediapool.


Става въпрос за решение на Върховния административен съд (ВАС) от края на 2015 г. по дело, заведено и спечелено от Българския хелзинкски комитет (БХК) по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).


Тъй като председателят на ДАНС Димитър Георгиев очевидно отказва да се съобрази с волята на магистратите, правният екип на правозащитната организация завежда срещу повторно дело, което отново приключва с окончателен съдебен акт срещу агенцията, съобщават от БХК. Така агенцията отново е задължена да предостави информация за това колко СРС-та е приложила. Дали този път ДАНС ще се съобрази с решението на съда, предстой да разберем.


Абсурдният случай се развива на фона на неотдавнашните констатации на председателя на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков, че в нарушение на закона службата категорично отказва достъп на проверяващите от бюрото до материали, свързани с тази дейност.


"През 2017 г. в структури на ДАНС бяха осуетени три проверки, а още по-тревожно е, че това вече е официална позиция на ръководството на Агенцията. Тя е обективирана в писмо, в което се сочи, че представителите на НБКСРС нямат достъп до материалите, на които се основава искането за използване на СРС", посочи Рашков в годишния доклад на институцията за м.г.


Сигнал за притеснителната практика в агенцията е подаден до главния прокурор Сотир Цацаров, но засега реакция от държавното обвинение не личи.


В случая с делото, заведено от БХК, ВАС задължава за втори път агенцията да се съобрази със закона. Поисканата от комитета информация е за броя искания за използване на СРС-та, направени от службата през 2013 г., броя съдебни разрешения, както и за броя на лицата, поставени под подобен тип контрол през същата година.


Тогавашният председател на ДАНС отказва да предостави поисканите статистически данни, въпреки че нищо в тях не представлява класифицирана информация по смисъла на закона. Аргументът за отказа обаче е, че в случая ставало въпрос за класификация като служебна тайна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и