Свързани новини

21.06.2018 15:00

Метеоролозите равни на чистачките в БАН

Видян 2302 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


С викове "оставка" и освирквания с вувузели служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха пред сградата на Българска академия на науките на протест.

Причината за недоволството е недостигът във финансирането на института и недостатъчното средства за функционирането му.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи: "Инженер в НИМХ равно на чистач в БАН", както и "Решение на Общото събрание на БАН ощетява НИМХ", предаде News.bg.

"Срамота е за нас!" възмути се проф. Христомир Брънзов, директор на института.

По думите му тази служба е на 128 години и е преживяла две световни войни, докато сега в мирно време се ликвидира.

"Това ще е единствената държава, която е ликвидирала националната си хидрометеорологична служба". Тя разполага с 910 пунктове за измерване, докато в миналото са били 2 100.


Ние имаме четири филиала, 65 сгради, 35 автомобила в БАН няма друг такъв институт, но нямаме средства да ги поддържаме, заяви проф. Брънзов.

С протеста си служителите от НИМХ предупреждават за реална опасност прогнозата за времето да спре, ако до 9-ти юли не получат целевата си субсидия от 1,145 млн. лв.

Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН заяви пред News.bg, че средствата, които са били отпуснати допълнително от държавата в края на миналата година - 15 млн. лв., са били неправилно разпределени от Общото събрание на БАН, които по някакви критерии са оценили работата на всеки един от служителите.

"Ние сме Национален институт по метеорология и хидрология, национална хидрометеорологична служба на Република България и повечето от нас, включително и аз, не сме научни работници - ние сме оперативни хора, които се занимаваме с ежедневни измервания и прогнози. Говоря в качеството си на синоптик, който прави прогнозите", поясни Стоев.

По думите му много малка част от института осъществява научна работа и съответно, получава това допълнително финансиране, което е от БАН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.