Свързани новини

21.06.2018 09:32

Унгария криминализира помощта за нелегални мигранти

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският парламент одобри днес закона "Стоп Сорос", който криминализира съдействието за нелегални мигранти и ограничава дейностите на неправителствени организации. Според него индивиди или организации, които помагат на мигранти, които не изпълняват условията да поискат убежище или да получат статут, са заплашени от затвор, пише агенция "Ройтерс".


Парламентът прие и конституционна поправка, която гласи, че "чуждо население" не може да се установява в Унгария. Управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан победи на парламентарните избори през април след кампания, в която той залагаше предимно на атаки срещу филантропа Джордж Сорос и твърдеше, че той опитва да унищожи християнското население на Европа.


Законът ще даде на вътрешния министър власт да забранява неправителствени организации, подкрепящи миграцията и смятани за риск за националната сигурност. Редица организации са силно обезпокоени от факта, че всяка от тях, оказваща правна или друга помощ на мигранти, достигнали до границата, може да се окаже извън закона. Управляващите настояват, че предлагат само "правна рамка", а решенията за това коя организация е рискова и коя - не, ще бъдат взимани от съда, предаде Дневник.


Ще бъде забранено оказване на помощ за кандидати за убежище - включително съдействие за попълване на формуляри, разпространяване на информация за процедурата, а на теория дори даването на храна. Хора, оказващи помощ на мигранти или на групи, които осъществяват подобна дейност, ще са заплашени от затвор. Ще бъде невъзможно за мигранти, преминали през страна, смятана за сигурна при пристигането си, да искат убежище в Унгария.


Агенцията за бежанците на ООН критикува закона, като предупреди, че ако бъде прокаран, ще лиши от "жизненоважни помощи и услуги" хора, принудени да бягат от домовете си, и "допълнително ще възпламени напрегнатия публичен дискурс и разрастващите се ксенофобски нагласи". Неправителствената организация "Хюмън райтс уоч" пък поиска "Фидес" да бъде изгонена от Европейската народна партия (ЕНП).


Последната вече е настоявала, че в поведението на Орбан има "червени линии", но на свой ред беше заплашена от него, че може да "превземе партията отвътре", като създаде "антиимигрантска европейска партия" преди изборите за европарламент през май.


Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а