Свързани новини

20.06.2018 09:31

САЩ напуснаха "лицемерния" Съвет за човешки права към ООН

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ се изтеглиха във вторник от Съвета за човешки права на ООН, обвинявайки институцията, базирана в Женева в "лицемерие" и пристрастност към Израел, съобщава АФП. Новината за оттеглянето на САЩ от Съвета дойде ден след острите критики на върховния комисар на ООН за човешките права, Зейд Раад ал Хюсеин, срещу "неприемливата" и "жестока" политика на американските власти, които разделят деца от техните родители на мексиканската граница.


"Предприемаме тази мярка, защото ангажиментът ни не ни позволява да продължим да бъдем част от лицемерна и обслужваща собствените си интереси организация, която превръща правата на човека в повод за подигравка", заяви пред журналистите във Вашингтом американската посланичка в ООН Ники Хейли, редом до държавния секретар Майк Помпео.


"Дълго време Съветът за човешки права защитаваше авторитите на нарушения на човешките права и беше помийна яма на политически пристрастия", добави Хейли, предаде Гласове.


Съветът за човешки права бе създаден през 2006 г., за да насърчава и защитава човешките права по света, но докладите му често противоречат на американските приоритети.


Ако израелският посланик в ООН Дани Данон изрази радостта си от американското оттегляне и позицията на Вашингтон срещу "сляпата омраза към Израел в международните институции", генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви чрез говорителя си, че "би предпочел САЩ да останат в Съвета за човешки права".


Правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" (Human Rights Watch) разкритикува остро поредното американско оттегляне.


След идването в началото на 2017 г. на Доналд Тръмп на власт, САЩ се оттеглиха от ЮНЕСКО, спряха финансирането за няколко институции на ООН и обявиха, че се изтеглят от Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху