08.09.2008 10:39

Хляб и още нещо

Видян 3940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Старите майстори казват,че хубав хляб се прави от добро брашно и добра мая, днешните хлебопроизводители добавят към тези компоненти и добрата технология.Не е случайно твърдението за хляба като свръхценност.Има място в София,където може да сравните резултатите от усилията на едни от най-добрите в бранша - в Халите.Там са щандовете на"Нилана","Pain D’or" и пекарници "Бейкърс". И в този ред на щандове и мисли - нещо за рекламата,пропагандата и насаждането на нови нагласи към консумацията на хляб, която според последните проучвания не е каквато беше - намаляваме го за сметка на плодовете и зеленчуците.
На щанда на "Нилана" (първият до централния вход на Халите) можете да прочетете за нов"Биохляб". Твърди се,че в него “няма тежки метали, модифицирани организми и биосъставките му са отгледани в Германия без торове и химикали”.
Идеално! Каква е следващата мисъл обаче?
Ами,да - във всички други видове хляб има, или може да има, тежки метали, генномодифицирани организми, отгледани с торове и химикали.Да се съсипе конкуренцията няма лошо, но да се закопае цялата ти друга собствена продукция? Неразбираемо.
Съвсем различен е, слава Богу, подходът към лансирането на друг специален продукт -ябълковия хляб. За него твърдението е, че “две филийки са равни на една ябълка”. В смисъл - не е евтин хлябът, но пък се пести от ябълки.
За хляба "зърнена мозайка"може само да имате подозрения,че хем е добър 10 дни, хем е без консерванти. Иначе можете да избирате от всякакви други редови видове хляб, включително виенски и руски. Истината е,че работниците от околните обекти си купуват бял ръчен - класика.
Като всички уважаващи себе си пекарни, и в "Нилана" правят торти (не заради Мария Антоанета), други сладкиши и банички. От "Пендор" (златен хляб в превод) също продават сладкиши и солени закуски,които могат да се нарекат за краткост"банички".
Най-отличително за фирмата са малките пакетирани хлебчета -   ръжени, картофени, пълнозърнести и т.н.,а също и"френски франзели".
Ако продължим със словесните излишества и недоразумения, а и по пътеката нататък в Халите, стигаме до щанда на пекарни"Бейкърс". Там наистина единствени пекат на място и хляб и сладки - привлекателни на вид r добри на вкус.
Какво е обаче най-любопитното - селски типов,селски пшеничен,селски ръжен, царевичен, хляб "кракан"- всичките по лев и 30 ст. Защо? Няма логичен отговор, освен улеснение за продавачите.


Женски хляб на Острова
В Англия са създали "хляб за жени" с увеличено съдържание на калций, желязо, селен. Изследвания показали, че дамите в ЕС са с катастрофален недостиг на калций. Ние имаме този опит с едно от киселите млека на "Верея”, но не твърдим, че е само за жени. Добре е ЕК да бъде информирана, тъй като напоследък е взела твърде присърце сексизма.
В Италия пък предстои на 18 септември "ден без хляб" - протест заради поскъпването му с 13%. Пастата, между другото, е станала по-скъпа с 30%, но засега ден без макарони не се предвижда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от