Свързани новини

18.06.2018 11:29

Премиерът: Прекрасно знаем, че всички държави от Западните Балкани не са готови

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прекрасно знаем, че всички държави от Западните Балкани не са готови и имат още дълъг път. Европейската им перспектива ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС. “България ще предложи на Евросъвета компромисен вариант за защита на границите на ЕС”, добави той. “Предлагаме незабавна превенция, тя включва затваряне на всички външни граници на ЕС. Официално, всеки един, който иска да влезе в ЕС – икономически имигрант, бягащ от война – трябва да отиде официално на КПП. Там да му се вземат отпечатъци, да го попитат къде отива и дали го искат там", съобщава Труд.


„Десетилетия сме воювали помежду си в различни войни и съюзи. Стотици хиляди са загинали. Най-близката война беше тази в Косово, пак на Балканите“, посочи той. „Хиляди в масови гробове, разрушения и милиарди от всички нас за възстановяване. Мостът в Мостар беше възстановен преди месец“, коментира Бойко Борисов. „С Македония решихме да дадем пример. Успяхме да подпишем Договора за приятелство“, изтъкна премиерът.


„Много се радвам, че в София Ципрас и Заев обявиха, че ще намерят решения за името на Македония, така че да не се налага Гърция да я спира“, посочи той. „Горд съм, че успяхме Тачи и Вучич да си подадат ръце в София. Нещо, което не искаха да направят в Скопие“, допълни Бойко Борисов. „Положихме доста усилия и мисля, че има съществен напредък и оптимизъм“, каза още премиерът.


“Другата тема, по която Европа се цепи, и по която положихме големи усилия, е миграцията. Искам да кажа първо как България се справи. Без много да приказваме, без много да се оплакваме, ние си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница, и не само на нея. С необходимите заграждения, с допълнително полицаи, армия, кораби. И от година и половина България има нула миграционен натиск – нула!


Така че за ваша информация, ако искате погледнете картата на Балканите, и ще видите, че нашата граница с Турция – и сухопътна, и морска, е почти толкова голяма, колкото и турската с Гърция. Така че когато има политическа воля, България си е свършила своите задачи”, продължи Борисов. “България ще предложи на Евросъвета компромисен вариант за защита на границите на ЕС”, добави той.


 


“На първо място предлагаме незабавна превенция, тя включва затваряне на всички външни граници на ЕС. Официално, всеки един, който иска да влезе в ЕС – икономически имигрант, бягащ от война – трябва да отиде официално на КПП. Там да му се вземат отпечатъци, да го попитат къде отива и дали го искат там.


Това не е нищо повече от това, което правят в САЩ, в Австралия. Европа я превърнахме в един разграден двор, това е груба грешка държавите да се ограждат вътре в Европа – това торпилира идеята на ЕС за свободно придвижване”, сподели Борисов.


“Държавите, които сме на първа линия – България, Гърция, Италия, Испания, ако трябва, те да бъдат подпомогнати и всички да отидат официално на КПП-та. Тези, които са вече в ЕС мигранти, да се види кои може да бъдат интегрирани, останалите да се върнат от държавите по произход, откъдето са дошли.


Иначе тази тема ще продължи да разцепва и тормози обществата. И не е правилно – не може всеки да си минава без никой да го проверява и считаме, че това е правилно. Затова първата дума е превенция – незабавно спиране на потока. И спазване на правилата”, изтъкна премиерът на България.


“Това са най-критичните моменти, които ако не ги решим сега, имаме огромен риск в бъдеще – Западните Балкани като източник на нестабилност, тероризъм, война, трафик, ако не бъдат хванати, дисциплинирани и подпомогнати в рамките на ЕС. И миграционният процес, който трябва да приключи както казах. И той точно така ще приключи”, заяви убедено Бойко Борисов.


Източник: Труд



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева