Свързани новини

12.06.2018 10:16

Двоен спад на сделките с наеми, цените са прекомерни

Видян 4685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приказките за строителен бум и мечтите за лесен живот от рента на закупените недвижимости се оказват мираж в София. Поради високите цени, няма клиенти за жилищата, които се отдават в милионния град. Двоен е спадът на пазара, сочи безпристрастната статистика спрямо година по-рано.


Предлагането за нормален двустаен апартамент в приличен квартал е на нива 750 - 800 лв., докато търсенето е за 600 лв. Има хора, които заради  ниските лихви по жилищните кредити, вместо да наемат, рискуват да се решат на покупка, казват от Адрес, където изготвят данните, пред Капитал.


Сметката е проста: ако вноската е по-малка от наема, много хора избират борча, като са готови да направят компромис и с нивото на квартала, и с качеството на строителството. Те явно не са чели в 19 минути единодушната прогноза на всички банкери у нас, че предстои покачване на процентите по заемите и те могат да станат непосилни за хората със средни доходи. Подобен сценарий вече веднъж се разигра през 2007-2009 г., но както обикновено никой не се е поучил.


Според експертите прекомерните очаквания на наемодателите и малките възможности на наемателите не се срещат: "Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима".


Друга причина за ситуацията в сектора е развитието на пазара на краткосрочни наеми през Airbnb и други платформи, което прави по-рентабилно отдаването на апартаменти в центъра и атрактивните зони на чужденци, което пък кара другите наемодатели завишават цените си, анализира седмичникът. Така в момента реално пазарът се движи от външно търсене от туристи, а не от вътрешно. В някои райони на София предлаганите жилища са с над 20% по-висок наем спрямо предходната година, показват данните на Адрес. Това не се дължи и не съответства също и на ръста в доходите на наемателите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се