Свързани новини

12.06.2018 09:33

България е трета по измами с европари

Видян 2379 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е в топ 3 на държавите от ЕС с най-много разкрити измами от звеното към ЕК за разследване на измамите с европейски средства - ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите). Редом до страната ни в антикласацията се нареждат Румъния и Унгария, сочи доклад на организацията.


Между 2013 и 2017 г. службата е приключила 43 проверки за България, което е сравнително висок брой разследвания и класира страната ни на трето място. Първа е Румъния, която има 107 разследвания с препоръка за връщане на пари, следвана от Унгария – 49.


В посочения период самите български инстируции са декларирали сравнително нисък брой нарушения, независимо дали са били с цел измама или просто грешки. Страната ни е обявила пред европейските служби 904 нарушения, докато Румъния е декларирала 5759 такива случая.


ОЛАФ установи измама и в дейността на българските митници. Става дума за хакерската атака срещу митническата информационна система (БИМИС), която бе разкрита през май 2017 г. при акция на ГДБОП и прокуратурата. В доклада на ОЛАФ се припомня, че по случая са проверени 110 операции за транзит, докладвани от митниците, които са установили, че те са незаконно заличени от системата чрез отдалечен достъп до българската митническа информационна система.


Същевременно в Агенция Митници има и друга информационна система – БАЦИС. Въпреки, че тя не е спомената в доклада на ОЛАФ, за нея също има съмнения, че е станала обект на манипулации. В началото на т.г. от опозицията са поискали обнародване на специален доклад на ДАНС на БАЦИС. В него беше отбелязано, че в системата е уязвима и дава технически възможности за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане чрез неоторизиран достъп.


През 2017 г. ОЛАФ е приключила общо 197 разследвания, в които е отправила 309 препоръки до националните и европейските власти.


Не става ясно дали броят на разследванията се дължи на по-голямо внимание към определени държави от страна на европейската служба или по-голям брой получени сигнали. Ясно обаче, че резултатите могат да се отразят в новата бюджетна рамка на ЕС.


ЕК  е на път да въведе нови правила за разпределяне на европейските средства.  На този фон данните от доклада вещаят мрачни прогнози за България. Според  новите критерии европарите ще бъдат ограничавани или отнемани  от страните там където няма прозрачност, но има злоупотреби  при тяхното усвояване. „Не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете”, заяви по-рано финансовият министър Владислав Горанов.  Мерките целят да пренасочат финансовия поток от Изчточна към Централна Европа, а класацията на ОЛАФ дава всички основания за това.


Въз основа на разследванията, ОЛАФ дава препоръка за възстановяване на евросредствата по проекти, за които има съмнения. Това са структурните, инвестиционните и земеделските фондове. Препоръчано е възстановяване на 3 млн. евро, което е значително повече в сравнение с предходни години. За България за възстановяване са определени  около 0,54% от плащанията, което е приблизително на средното ниво за ЕС (0,43%).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но