01/02

Свързани новини

12.06.2018 09:42

Метро №3 прокопано до бул. Витоша, ЕИБ инвестира 22 млн. евро в него

Видян 2733 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Строежът на третата Зелена линия на софийското метро върви с много добър темп. Къртицата, която прокопава тунелите за трасето вече е стигнала кръстовището на бул. Патриарх Евтимий и Витоша, съобщи директорът на Метрополитен ЕАД инж. Стоян Братоев. Вчера се проведе обществено обсъждане на намерението на Столичната община за поемане на дългосрочен дълг, свързан с изпълнението на третия лъч на метрото - участъка от ул. „Житница през доста населения ж.к. Овча купел до Околовръстния път. Третата линия трябва да бъде завършена през януари 2020 г.


Не става ясно дали фактът, че няма да стига до Горна баня, където се очакваше да направи връзка с влака София – Перник, за да го разтовари и да съкрати времето за стигане до столицата, а с това – и колоните по владайския път, който сега е хипер натоварен, означава, че отпада цялата идея за комбинацията. Защото тя може да се осъществи и при Овча купел, откъдето линията на трена също минава.


Предлаганият дългосрочен дълг е в размер на до 22 млн. евро, със срок до 25 г., от които до 7 г. гратисен период. Заемът ще бъде сключен с Европейската инвестиционна банка, няма да има специално обезпечение и ще се изплаща с бъдещи приходи на Столичната община.


Това лято в София ще пристигнат първите от общо 20 влакчета за третата метролиния, които са специално произведени от Siemens. Техническите изпитания на мотрисите Inspiro се провеждат в центъра за изпитания на Siemens във Вегберг, в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Влаковете са климатизирани и потребяват по-малко енергия, те са по-безшумни и лесни за поддръжка.


Те са ново поколение с опция да вървят без машинист, но все пак ще имат такъв. Мотрисите са без вътрешни прегради, така че пътниците ще могат безпрепятствено да се движат из тях.


Максималната скорост, с която ще се движат е 80 км/ч. , а средната скорост на пътуване с включени чакане, качване и слизане на пътника е 38-39 км/ч. За сравнение - средната скорост на наземния градски транспорт е 14 км/ч, а пътуването с лек автомобил в София става със средна скорост 22–24 км/ч.


Със завършването на третата линия на метрото, с него ще пътуват 500 хил. души дневно, пътуванията ще стигнат до 800-900 хил., а под земята ще се движат над 40% от пътниците в градския транспорт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион