Свързани новини

11.06.2018 13:19

Скриха постановленията за Бирата и Чакъра

Видян 1974 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата свали от интернет страницата си постановленията, с които се прекратяват разследванията по случаите, станали известни като Мишо Бирата и Чакъра. Причината - че това "не е обществена информация, а държавното обвинение нямало задължение да публикува документи по конкретни производства", съобщава Сега, позовавайки се на отговор от прокуратурата.


Постановленията за двете дела, свързани с премиера Бойко Борисов, бяха качени на сайта на прокуратурата през август 2014 г. заради обществения интерес по темата. От февруари обаче прокуратурата има нов сайт и оттогава постановленията са свалени от интернет страницата.


"Достъпът до прокурорски постановления се осъществява по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, който е специален по отношение на общия ред, предвиден в Закона за достъп до обществената информация", заявява заместник главният прокурор Пенка Богданова в отговор на питане защо документите са свалени от сайта на държавното обвинение.


Прокуратурата прекрати разследването за изтеклите в медиите записи, на които се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверка в пивоварната на Михаил Михов през 2014 година.


"Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите. През 2012 г. градската прокуратура отказа да образува дело за търговия с влияние с аргумента, че признанието на премиера, че е казал въпросните думи, "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла по НПК".


През лятото на 2013 година, когато Борисов не беше премиер, прокуратурата възобнови разследването и дори поиска да го разпита. През 2014 година, когато Борисов отново стана министър-председател, държавното обвинение прекрати проверката.


Разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра също беше прекратено, въпреки решението на съда в Страсбург, че при акцията за задържането му е имало прекомерна употреба на сила, а разследването за смъртта му е било неефективно. Страсбург посочи Борисов поименно като "генерал Б.Б.", тъй като той ръководеше акцията с гранатомети срещу Димов. Тогава страната ни бе осъдена да плати 100 хиляди лева на близките на Чакъра, което, разбира се, е нищо на фона на парите загубени след зрелищните акции на неговия близък- Цветан Цветанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева