Свързани новини

11.06.2018 10:56

Станишев готви доклад за България в Шенген с всички граници

Видян 1129 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Идеята за поетапно присъединяване на България към Шенген не е нова – обсъжда се още от 2011 г., но напоследък набира скорост. Последно я чухме от канцлера Меркел при посещението й в София през януари. Убеден съм обаче, че влизане само с въздушни и морски граници би било стратегическа грешка – ще отложи за неопределеното бъдеще вдигането на контрола по сухопътните, които са икономически по-важни, ще постави под въпрос участието на България в бъдещи общоевропейски системи за сигурност и ще бетонира двойния стандарт на членство в Шенген.”


Ето защо инициирах доклад в ЕП, който ще поиска от държавите-членки незабавно решение за приемане на България с всички граници. Това ще бъде качествено нов елемент в позициите на европейските институциите по темата.”


Това обяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на конференция за разширяване на Шенгенското пространство, организирана в Дубровник, Хърватия, от евродепутати-социалисти. В дискусията се включиха комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, зам.-председателят на Европейския парламент Йоан Пашку, държавният секретар в министерството на вътрешните работи на Румъния Даниел Марин, бившият министър на вътрешните работи на Франция Мишел Алиот-Мари, зам.-министърът на вътрешните работи на България Красимир Ципов, ръководителят на хърватските социалисти в ЕП Тонино Пицула, евродепутати, ескперти от Европейската комисия, политолози и студенти.


„Конференцията, която организирахме с колегите Пашку и Пицула, продължава серията от инициативи, целящи връщането на темата Шенген в дневния ред на ЕС”, заяви Станишев, който беше определен за докладчик на ЕП за пълното приемане на България и Румъния в Шенген.


„Въпреки силната опозицията от консервативни политически сили, ние, социалистите, полагаме всички усилия да осигурим подкрепа в европейските институции. Приемането на доклад, с който ЕП недвусмислено ще заяви, че поетапно влизане е неприемлив вариант, ще бъде поредният конкретен резултат. Очевидно е обаче, че десни правителства спират България за Шенген. Затова смятам, че трябва да се работи както в институциите, така и по линия на политическите семейства, особено това на европейската десница (ЕНП). За съжаление отсъствието от конференцията на министрите на вътрешните работи на България и Хърватия, които са част от ЕНП, не изпраща добър сигнал”, посочи евродепутатът.


Решението за приемането на България в Шенген е изцяло в ръцете на държавите-членки (Съвета на ЕС), но процедурата изисква ЕП да бъде консултиран, което предоставя възможност за косвено влияние и възобновяване на процеса. Изготвянето на доклада ще включва дебати в Комисията по вътрешни работи и правосъдие в ЕП, както и в пленарна зала с участието на представители на ЕК и на Съвета. При успех в преговорите с поличитеческите групи в ЕП се очаква евродепутатите да приемат резолюция по темата през октомври тази година.


„На последния си конгрес БСП открои членството на България в Шенген и Еврозоната като непосредствени национални приоритети. Тогава управляващите не се вслушаха в аргументите, че неприемането ни в Шенген е проблем не само за България, но и за ЕС като цяло и заявиха, че по време на Българското председателството не можем да поставяме национални въпроси. Смятам, че предстоящото Австрийско председателство, оглавявано от десницата, е исторически прозорец да поставим въпроса на дневен ред. По това ще си проличи дали Българското председателство и активната външна политика през последните 6 месеца са били успешни и ще донесат реални ползи за българските граждани”, категоричен е Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...