Свързани новини

11.06.2018 09:26

Абсурдна класация на градовете

Видян 2308 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Абсурдна е вече класацията на градовете, правена всяка година. Върхът е наградата на Пловдив като най-устойчив финансово. Не е тайна, че градът е затънал в дългове, кметът му е съден за злоупотреби в размер на милиони лева и то само по един-два от няколко скандални проекта, 10-цифрени суми пари, похарчени за неща като новата транспортна система са потънали някъде, но не е известно къде, тъй като видимите резултати са ужасяващи, както медиите и членовете на общинския съвет показват. Градът няма и пари за евростолица на културата догодина, за което пишем от 4 години без реакция на властите. Доста спорен е изборът на Бургас като най-добър град за живеене. Освен излезлите на повърхността разкрития за злоупотреби в последно време, не е ясно защо десетки хиляди бургазлии са се настанили и се трудят в София, а не у дома си, след като родното им място толкова прогресира. Несравними са също доходите, стандартът и качеството на живот, измервани от евростатистиката, да не говорим за важни съвременни критерии като културната политика и инвестициите в транспорта и околната среда, които поставят столицата доста над града на нафтата. Истинските числа са заменени от критерии като „перспективен” и „модерен начин на живот”, но те правят още по-комична класацията. Дори Терминал 2 е в София, ще напомним само на организаторите и некомпетентното жури. Сред критериите са още: екологията – Бургас е сред най-замърсяваните градове в страната, инвестициите – София привлича десетки пъти повече, новите работни места, „медицински апаратурИ”. Все неща, в които – за огромно съжаление – никой град в държавата няма как да се сравнява със София, хеле пък да я изпреварва.


Като безвкусна шега може да се приеме класирането на мръсния и прашен Сливен за най-зелен град, на Димитровград за бизнесград – дори бизнесът на най-знаменития му жител Пайнера закъса, както и за Град на знанието на Смолян, където от години се борят да си спасят театъра, нямат нормален университет и липсват училища не в Топ 10, но и в Топ 100 на страната.


Ако София, която не е поставена като номер едно по нищо от това, е призната за Евро град на годината в същата анкета, интересно как на организаторите им изглежда ЕС – явно като много лошо място за живот.


 Да не би наградите се раздават срещу стимули от кметове, подготвящи кампаниите си за изборите за местна власт след малко повече от година?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион