Свързани новини

08.06.2018 14:11

Нинова към Борисов: Бъдете равен с другите, а не послушен на другите

Видян 2698 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Такова чудо няма по света, почти година, премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството. Скоро се срещнах с лидери на партии от Вишеградската четворка и ви уверявам, г-н Борисов, брилянтен пример за работеща парламентарна демокрация. Дори тези силни лидери, преди всяко заседание на европейските институции, се явяват пред институциите си, получават подкрепа и отиват със самочувствие на срещите- че зад тях стоя парламентите." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание. Публикуваме пълния текст.


У нас, нито веднъж не чухме в НС нито една от важните теми, например по председателството на България на Съвета на ЕС. Не ги обсъдихме и не ви подкрепихме, за да ви дадем това самочувствие, от което наистина имате нужда, за да се явите със силата на цялото народно представителство. Но затова пък чухме, че  който обижда премиера, обижда един народ, една държава и една нация.


Защо казвам всичко това, колеги? Защото имаме шанс, дори и накрая на нашето председателство, да коригираме грешките и да подпомогнем правителството. В момента, колеги, тече обсъждане на проекта за бюджет на ЕС за следващия програмен период. Сигурно някои от вас ще кажат, че не е важно. Толкова е важно, че не можете да си представите дори.  Става дума не само за пари, а за живота на всеки българин и за всеки европейски гражданин.


Става дума за бъдещето на Европа и за мястото на България там. Ако попитаме българските граждани- знаят ли какво ги очаква през този бюджет, няма да са много тези, които могат да отговорят. Питам вас, българските депутати от мнозинството, вие знаете ли каква е позицията на вашето правителство по политиката за сближаване. Ще ви я кажа, Томислав Дончев: „Приветстваме курса на харченето на пари, но трябва да има изискване за критерии за това”.


Уважаеми колеги,


Знаете ли, че в бъдещия програмен период  ще се отчитат нови критерии като например- демографска катастрофа и бедност. Нали нямаме съмнение, че сме най-бързо изчезващият народ и най-бедният в ЕС. Справедливостта и солидарността изискват особено внимание към такива държави, за да не се разделя Европа на две скорости.


Защо държави, с далеч по-висок стандарт, са оценявани повече от нас, ето как в проекта за бюджет- Италия ще получи с 11 млрд. евро повече, Испания с 10 млрд. евро  повече, Гърция с 6 млрд. евро повече. Ако отчитаме новите критерии, ние сме най-бедната и най-бързо изчезваща държава- защо това е така? Защото имат държавници, които бранят интересите на народа си и знаят как да се прави международна политика със съмишленици и със съюзници.


Ето какво казват Вишеградската четворка и Хърватия, Румъния и Словения по този въпрос: „Сближаването трябва да остане за всички региони на ЕС, но основно трябва да е за по-слабо развитите региони и държави членки, и новите приоритети да не бъдат за сметка на политиката за сближаване." За такива държавници и за такива позиции говорим. Можем ли и ние да бъдем такива.


Можели сме, г-н Борисов, но сте пропуснали тази възможност, защото правителството е голямо, на върха на Европа е и не може да се занимава някакво си дребнотемие като- демография и бедност. На протегнатата ръка от тези 7 държави, отговорът на българското правителство е бил, че като председател ще запази неутралитет и не може да изразява национални позиции.


От какво пазите неутралитет, г-н Борисов? Пазите неутралитет от българския национален интерес. Същото е и в селскостопанска политика. Нашите земеделски стопани получават едни от най-ниските субсидии, но за това сега ще им ги намалят с още 2 %, а тези в Естония, Литва. Латвия- ще се повишат с по 13%.


Къде отива българското земеделие и българската храна и защо това е така? Отговорът е същият –защото там управляват държавници, а не политици с мандатно мислене, като нас. Казвам, „нас”, всички, за да събудя парламента, поставяйки следващите въпроси. 


Сега се решава бъдещето на Европа и по друга тема – миграция. Питам ви колеги, колко от вас, знаят какво се очаква. Квотният принцип се провали. Дъблинското споразумение не работи. Лидерите в Европа отхвърлиха предложението на България като председател. В задънена улица сме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни