Свързани новини

07.06.2018 16:36

Сърбия ни ругае пред ЕС заради едностранчива позиция в полза на насилието от косоварите

Видян 2902 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приоритетът на европредседателството ни Западни Балкани съвсем стана за смях. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви днес, че ако ЕС иска да си върне доверието на сърбите, ще трябва да се разграничи от изявлението на ръководителката на делегацията на ЕС в Косово Наталия Апостолова, предаде Танюг.


"Да кажеш, че насилието над сърбите в Косово е предизвикано от самите сърби е като да кажеш, че жертвите на изнасилване сами са искали да бъдат изнасилени", каза Вулин.


Така той реагира на изявлението на Апостолова, че етнически мотивираните нападения над косовски сърби изглеждат, като че албанците си "връщат" на сърбите.


"Трябваше ли да напомняме на ЕС да излезе с изявление, ако Апостолова бе казала това за някой друг народ? Изявлението на Апостолова дори не е политическо изявление, това е позиция на човек, който оправдава всяко насилие над сърби и така става съучастник в насилието. Ако държи на сърбите, ЕС трябва да проговори и да се разграничи от изявлението на Апостолова", смята Вулин.


Българката Наталия Апостолова оглави мисията на ЕС в Косово на 1 септември 2016 г. Преди да поеме представителството на ЕС в балканската страна Апостолова бе на същата длъжност (от 21 май 2013 г.) в Триполи, Либия. Преди това работи като зам.-ръководител на мисията на ЕС в Египет, а по-рано - в Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК и в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.


В рамките на еднодневната си визита в Прищина на 16 април т.г. премиерът Бойко Борисов се срещна и разговаря с Наталия Апостолова.


Българската страна няма позиция по скандала. София не реагира никак и на заемането на страна от друг наш представител в международна организация – Николай Младенов. Военният и външен министър от Борисов 1 сега е спец.пратеник на ООН за Близкия Изток. Той открито лобира за Израел по спора с палестинците, а изразеното само от него и САЩ мнение получи удивително единодушно отхвърляне от Съвета за сигурност на ООН.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Край с екстрите 30.06.2019 14:08

    Всеядна Сърбия отдавна омръзна на европейците до втръсване. Няма място за втори троянски кон, а Воеводина не може вечно да е колония на сърбите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби