Свързани новини

04.06.2018 15:45

Държавата е загубила над 200 млн. лв. от незаконни цигари през 2017 г.

Видян 1686 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приходите от нелегална търговия с цигари се оценяват между 110 и 160 млн. лева за 2017 г.. като загубите за бюджета достигат до над 200 млн. лв, сочат данни от проучване на Алфа Рисърч по поръчка на Института за пазарна икономика (ИПИ) в периода 20 март - 20 април, съобщи БТА.


Незаконната търговия в страната за периода 2007 - 2017 г. е донесла приходи за криминалния свят между 2.6 и 3.6 млрд. лв, а 11,7 на сто от всички пушачи споделят, че през последните 2-3 години им се е случвало да пушат нелегални цигари.


На годишна база приходите от нелегални цигари се изчисляват на 125 млн. лв. По-голямата част от потребявания в страната тютюн за пушене е нелегален, показват данните на ИПИ, като неговият дял достига 70 на сто, а годишните приходи от този пазар са около 22.4 млн. лв.


От ИПИ напомнят, че от 2019 г. с въвеждането на евродиректива ще има проследимост на пътя на цигарите от производството им до магазините, а от 2024 г. това ще стане за всички тютюневи изделия. Те препоръчват да има регистър на машините за производство на тютюневи изделия, какъвто в момента липсва в страната. Друго предложение на ИПИ за противодействие на контрабандата на тютюневите изделия е цената на цигарите да се печата на опаковките.


По данни на Светослав Владимиров от Централното митническо управление за цялата 2017 г. малко над 37 млн. къса цигари и над 16 000 кг тютюн за пушене са били конфискувани, а от началото на тази година до края на април - почти 33 млн. къса цигари. Конфискуваният тютюн за пушене от началото на година до края на май възлиза на над 34 000 кг.


 Това разбира се е само официалната митническа статистика.  Преди време 19’ Ви разказа как тази официална статистика е силно манипулирана от властите. Ексмитничарят и шеф на Легия Антимафия  Григор Здравков тогава разкри, че според официалните данни на Агенция Митници българите са изпушили само 14 милиарда цигари, при положение, че през 2008-а потреблението на цигари у нас е било 21 милиарда къса годишно с нарастващи в годините бройки. Именно така властта изкарва, че нивото на контрабандни цигари у нас е едва 6%, а то реално е в пъти повече.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец