04.06.2018 14:12

Шефът на Помпиду чака софийско изкуство

Видян 1182 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Директорът на Музея за модерно и съвременно изкуство Жорж Помпиду, откъдето е взета идеята за нашето НДК, Бернар Блистен и главният уредник на Никола Луичи - Гутников посетиха София. Бернар Блистен и кметът Йорданка Фандъкова обсъдиха възможностите градът да представи българско изкуство в Париж. В срещата участва и председателят на постоянната комисия в Столичния общински съвет по култура, образование, наука и културно многообразие Малина Едрева.


Кметът Фандъкова подчерта, че посещението на директора на Музея за съвременно изкуство Жорж Помпиду е огромна чест за София. "За нас е много важно да дадем възможност за съвременните български артисти да намерят сцена в Европа и нашето председателство ни даде такава възможност", заяви тя. „Общата ни цел е творби на български съвременни артисти да бъдат представени в музея Жорж Помпиду в Париж, което ще бъде първата колекция за България. Тази година чрез Столичната програма Култура подкрепихме проекти, които дават възможност на български творци да представят свои произведения в Европа и днешното посещение е част от тази програма. Вече сме готови с проекта на Софийският център за съвременно изкуство, който нарекохме Топлоцентрала и очаквам до края на годината да започнем изграждането му на мястото на старата парна инсталация до НДК.”


"Пътуването ни тук, в София е проучвателно. С моя колега куратор в центъра искаме да проучим съвременната ситуация с българското творчество и неговата специфика след падането на комунистическия режим", заяви Бернар Блистен. Той каза също, че иска да разбере кои са творците, пробудили духовете у нас.


Г-н Блистен обяви още, че е поканил Кристо да направи изложба в Центъра Жорж Помпиду. Освен него друг български творец също присъства в центъра. В момента има изложба на Недко Солаков, неотдавна разкрит като агент на ДС, с десет негови рисунки.


Център Жорж Помпиду е създаден през 1977 г., вдъхновява старта на строежа на нашето НДК на следващата година, за да отвори врати родният Дворец на културата през 1981 г. В рамките на Националния музей за модерно изкуство той притежава една от трите най-значими колекции на модерно и съвременно изкуство в света. През него преминават над 7 милиона посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.