Свързани новини

04.06.2018 13:55

Чехия: Преговорите за ЧЕЗ секнаха преди 3 месеца

Видян 4505 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не е имало нови преговори между ЧЕЗ и Инерком от месец март, когато Никола Молчан превеждаше на екипа на Гинка Върбакова в Прага”, твърди говорител на ЧЕЗ пред вестник Lidove Novini. Медията е собственост на премиера на страната и милиардер Бабиш и направи поредица от разкрития за бг участието в покупката на ЕРП-то на Западна България.
Софийската градска прокуратура е възобновила разследването за убийството на чешкия гражданин Либор Мировски, за което през 2009 г. е заподозрян Никола Молчан – едно от трите такива престъпление, по които е дирен. През април тя е потърсила за съдействие Пражката прокуратура за разпит на свидетели, разкрива още вестникът на чешкия премиер.
Има и интервю със сестрата на убития в България Либор Мировски в броя на Lidove Novini от 1 юни т.г. Петра Мировска е адвокат и от години води собствено разследване за смъртта на брат си. Именно по нейна жалба е възобновено наказателното дело.
Изданието твърди, че се е запознало с доказателствата по делото, което през 2009 г. е „смачкано” у нас, а Молчан е освободен от ареста. Сестрата на Либор обаче не се предава.  Благодарение на нейното упорство през 2015 г. делото в България е възобновено.
Молчан и Мировски са били приятели и бизнес партньори. Придобиват земя в Слънчев бряг и започват да строят курортни жилища. Но фирмата им се сблъсква с финансови проблеми и Молчан е отстранен като партньор, което влошава отношенията им. Мировски отлита за България, за да подпише поредния банков заем. На 17 октомври той за последно разговаря със свой близък, след което изчезва. На 30 октомври тялото му е открито в полите на Витоша, пронизано с 5 куршума.
Разследването бързо установява странности, като например фактът, че Мировски е регистриран в системата на Летище София за полет към Франкфурт, но авиокомпанията няма данни да е излетял. На 16 октомври бизнес партньор на убития получава SMS от неговия номер, в който той казва, че ще се върне и ще разговарят.
Полицията обаче открива телефона и разплита загадката. Това става след признанията на шофьора на Никола Молчан, който дава показания, че е пътувал до Чехия по негово нареждане и е носел сим-картата на убития Мировски, както и нов телефон. Там той сложил сим-картата в телефона и изпратил въпросния SMS, след което изхвърлил апарата. По неговите указания полицията открива телефона в канал в Прага. IMEI номерът на телефона съответства на регистрираното от мобилния оператор устройство, от което е изпратен SMS-а.
Въпреки тези сериозни улики срещу Молчан, българският съд го пуска от ареста без да му бъде предявено обвинение, уточнява Биволъ.
През 2011 г. сестрата на Мировски получава в пощенската си кутия USB флашка. На нея има записи на разговори между Молчан и неговия шофьор Боян. В тях се чува как той нарежда на шофьора си да изпрати SMS-а и да изхвърли телефона в канала. Всичко в записите кореспондира с показанията на шофьора пред чешката полиция.
Мировска прави заверени преводи на записите и ги изпраща на българските разследващи. Делото обаче е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тодор 30.06.2019 14:08

    Но далаверата с източените пари от Цветан Василев в пирамидата КТБ не секва дори и през 2018 година!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но