Свързани новини

02.06.2018 09:06

Радев: Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиват Ботев

Видян 2220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Пътят на Ботевата чета е разказ за Голготата на праведниците в нашата история. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел: това е кратката история на Ботев и другарите му. Това е честа участ в историята на България". Това каза президентът Румен Радев на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.


"Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиват поета. Те ни морят във всички епохи. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но малцина успяват да ги преборят. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безучастни сме към борбите им приживе, толкоз по-патетично ги славим след смъртта им", заяви държавният глава.


Той отбеляза, че празник като днешния не е време за патос, а повод за смирение и размисъл.


"Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още народа смучат наши и чужди гости? Още ли българи в тежка чужбина се скитат немили, клети, недраги? Отговорите ги знаем. Но аз вярвам, че няма българска зла участ. Има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, но всеки от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си", заяви Румен Радев.


Той поздрави участниците в традиционния поход "Козлодуй-Околчица" за проявените воля и сила да изминат пътя на ботевата чета.


"Преди 142 години шепа хора повярваха в себе си и промениха живота ни. Поклон пред паметта им! Вечна памет за всички загинали за свободата на България! И нека техният кураж бъде наше вдъхновение! Да живее България!", завърши словото си държавният глава.


На площада във Враца присъстваха председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС - Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Слово произнесе кметът на Враца Калин Каменов.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и