Свързани новини

28.05.2018 15:25

Добра вест за бг туристите: турската лира се срива

Видян 1899 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турската лира продължава да пада, а инфлацията в страната от началото на годината се вдига с половината на това темпо и вече мина 10%. След като президентът Ердоган, който управлява ръчно страната, а след изборите след по-малко от 4 седмици това ще бъде и узаконено, ако той ги спечели, закъсня да вдигне лихвите след 4-годишен застой и това предизвика отслабване на валутата.


Разбира се, това се дължи и на изострените отношения със САЩ, които умеят да устройват чрез спекулации отслабване на национални валути и власти, особено след нежеланието на Анкара да се откаже от неколкомилиардната сделка за закупуване на руски ПВО системи и афишираното преминаване на разплащанията с големи партньори като Москва, Пекин, Техеран в собствени пари, вместо в долари. За да не остане неразбран, Ердоган заговори, че може да смени и поръчаните и пред доставка американски самолети с аероплани от приятеля си Путин. Президентът няма друг избор, освен твърд курс преди вота на 24 юни, който сам предизвика година предсрочно, за да си гарантира още 5 на върха на могъщата ни съседка.


"Братя мои, които имате долари под дюшеците си, вървете и ги обърнете в лири. Заедно ще спечелим тази битка", заяви той на митинг в източния град Ерзерум.


За Ердоган още по-затруднителното в тази ситуация е бездействието на премиера Йълдъръм, с когото постът изобщо ще бъде закрит и по американски модел ще има само един глава – президентът. Оказва се, че съвременните икономики имат нужда от министър-председатели и реални правителства, за да бъдат управлявани, особено в кризи. Разпродаването на лирата беше ускорено от думите на Ердоган от миналата седмица, че след парламентарните и президентските избори той ще наложи по-строг контрол над монетарната политика.


За българските туристи новината е добра. Лирата, която само преди няколко години беше 1:1 с нашия лев, вече отива към 3 за лев. За експортно ориентираната турска икономика, където туризмът е водещ отрасъл, но също така много се разчита на автопроизводството, леката промишленост, селското стопанство и хранителната индустрия, падането на курса на лирата също е добра вест – значи повече продажби поради по-голяма конкурентност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне