Свързани новини

24.05.2018 16:00

Борисов и Заев се поклониха на гроба на Св. Кирил в Рим

Видян 1869 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  За първи път на гроба на свети Кирил Философ в Рим министър-председателите на България и на Македония се поклониха заедно в базиликата "Сан Клементе", предаде пресслужбата на кабинета. Посещението им е част от традиционното честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в Рим. Тази година българската делегация е ръководена от премиера Бойко Борисов и включва представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.


"Да празнуваме заедно, вместо да се караме", с тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Зоран Заев при пристигането в базиликата.


Двамата лидери подчертаха делото на светите братя Кирил и Методий.


"Нека е вечен споменът за тях", каза Заев в словото си.


Бойко Борисов поздрави всички с празника: "Честит празник на всички в България, в Македония, навсякъде, където го честват!"


Борисов отбеляза, че двамата със Заев са застанали за краткото си изявление за медиите точно пред изповедалнята. "Ако имаме грях, Господ да ни прости!", каза премиерът, цитиран от Епицентър.бг.


Отслужен беше молебен на гроба на Св. Кирил от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний. "В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, но сърцата им са без граница", заяви след службата българският духовник. Молебен беше отслужен и от македонските свещеници, които присъстваха на службата.


"Сан Клементе" е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на Св.Кирил. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрет на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.


Всяка година официална държавна делегация от България посещава италианската столица за традиционните тържества по случай 24 май. Вечният град е свързан с историята на славянската писменост и култура и тук се намират исторически места, свързани със светите братя и българската история.


Двете делегации участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността.


До края на деня предстои и поднасяне на цветя на паметника на Иван Вазов и отслужване на молебен за здраве и успехи на българския народ в храма "Свети Павел ала Регола", където е живял апостол Павел. Това е и църквата, предоставена от Римокатолическата църква за нуждите на българската църковна общност в Рим.


Утре преди министър-председателят Бойко Борисов да отпътува обратно за България, сутринта ще се срещне с папа Франциск и това ще бъде втората среща за Борисов с главата на Римокатолическата църква.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак