Свързани новини

24.05.2018 09:30

Въдичарите ще полагат изпит, за да ловят риба

Видян 3888 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Любителите-риболовци вече ще трябва да полагат еднократен изпит, преди да започнат да мятат въдиците. Това прие парламентът на първо четене с промени в Закона за рибарството и аквакултурите.


Според сегашните норми, любителски риболов имат право да извършват физическите лица, които притежават билет за това.


Сега депутатите надграждат разпоредбата. Новият текст гласи: „Лицата, които желаят да се сдобият с билет за любителски риболов, полагат еднократно тестови изпит за правоспособност при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието, храните и горите”.


Законопроектът предвижда и редица други промени, свързани с по-строго отношение към бракониерите. Вносители са депутати от ГЕРБ, сред които и бургаският народен представител Иван Вълков, пише Флагман.


В мотивите на новия закон пише: „Създава се задължение за любителите-риболовци за притежаване на общи познания при осъществяване на любителски риболов. Чести са случаите, в които нарушители се позовават на незнание не само на Закона за рибарството и аквакултурите, но и на елементарни изисквания за съхранение и опазване на рибните ресурси и околната среда.”


Депутат от управляващото мнозинство коментира неофициално, че вероятно целта на промяната е някой да спечели от обучението на въдичарите, от разпечатване на книжки за подготовка за новите тестове и т.н.


Бургаският народен представител от „Обединени патриоти” Йордан Апостолов обаче каза пред „Флагман”, че не трябва да се бърза да се пише по въпроса, защото законопроектът е приет само на първо четене. По думите му, в половин Европа се полагат подобни тестове.


Йордан Апостолов обясни, че на второ четене законопроектът щял да се промени. Предложението за редакцията обаче нямало да дойде от него.


Трябва да се отбележи, че на дебата в пленарна зала въпросът не бе засегнат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп