Свързани новини

21.05.2018 14:38

Антиамерикански настроен духовник с голяма парламентарна победа в Ирак

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Шиитският духовник със силни антиамерикански възгледи е готов да поведе Ирак. Коалицията на Муктада ал-Садр се оказа победоносна на парламентарните избори, сигнализирайки за възобновяване на иракския национализъм, казаха анализатори пред RT.


Ал Садр капитализира широкия гняв срещу чуждестранното влияние и корупцията в Ирак, осигурявайки изненадваща победа над коалицията Фатах (Conquest) на лидера на бившите шийтски милиции Хади ал-Амири, както и над подкрепяната от САЩ коалиция Победа за Ирак на премиера Хайдер ал-Абади.


Изтъкнатият духовник е открит критик на американското военно присъствие в Ирак, дори водил два бунта срещу американски военни сили след нахлуването им през 2003 г. В същото време ал-Садр също се противопоставя на иранското влияние в Ирак. Неговата способност да обжалва чувството за национализъм на иракчаните изглежда е основната движеща сила зад неочакваната парламентарна победа на коалицията.


Бившият говорител на ООН за Ирак Саид Арикат обаче вярва, че гневът над корупцията - а не антиамериканските възгледи на Ал Садр - е най-големият фактор в избирателния му успех. Въпреки, че коалицията на Ал Садр е "съставена от хора, които имат много силни антиамерикански възгледи ... Иракчаните се чувстват разочаровани от корупцията на правителството си, така че това е крайната цел." Той беше избран не заради анти- американската позиция, а заради позицията му по отношение на корупцията ", каза Арикат пред RT.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец