Свързани новини

17.05.2018 09:32

Туск: С приятели като Тръмп, на кого му трябват врагове

Видян 2136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Разглеждайки последните решения на президента Тръмп, някой дори може да си помисли - с такива приятели, на кой му трябват врагове", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление пред журналисти вчера в НДК преди днешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани. "Честно казано, Европа трябва да бъде благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще я намерим тази ръка накрая на собствената си длан. Имаме достатъчно потенциал, това, от което имаме нужда, е по-голяма политическа обединеност, заяви той. Няма нито една обективна причина Европа да има комплекси, да си европеец е голяма причина да си горд, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени", коментира Туск.

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега", посочи Туск.

По думите му "или сме заедно, или няма въобще да ни има".

Той информира, че неформалната вечеря ще започне с обсъждане на иновациите и дигиталната икономика. Европа изостава от основните икономики от гледна точка на иновациите, иновациите влияят върху нашия живот, създавайки и надежди, но и повдигайки етически въпроси, коментира той. Според него Европа има нужда да участва активно в тази трансформация. Той посочи, че тази вечер ще зададе два въпроса на лидерите на ЕС - какво искат да правят на европейско ниво, за да създадат съвременни иновации, и как искат ЕС да стане основен играч в обработването на големите данни.

Туск отбеляза още, че предвид обявеното оттегляне на САЩ от споразумението с Иран имаме нужда от обединен европейски фронт. Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея, коментира той. Сделката е добра за европейската глобална сигурност, която е причината да я подкрепим, посочи той.

Друга тема тази вечер ще е търговията. САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, посочи Туск по повод на митата за алуминий и стомана. Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ, допълни той.

Туск отбеляза още, че утре ще бъде срещата с партньорите от Западните Балкани за първи път от 15 години. Това ще бъде възможност и за двете страни да препотвърдят, че европейската перспектива остава, че Западните Балкани имат геостратегически шанс, коментира той. Искаме да демонстрираме, че ни е грижа за социално-икономическото развитие в региона тук и сега, посочи Туск. Надявам се да доближим нашите приятели от Западните Балкани по-близо до ЕС, допълни той.

 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец