Свързани новини

16.05.2018 13:46

Св. Синод отбелязва 1000-годишнината на Охридската църква в Александър Невски

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Светия Синод на свое редовно заседание взе решение отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия да се проведе на 10 юни в Патриаршеската катедрала Свети Александър Невски. Тогава ще бъде отслужена архирейска Света литургия. Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено и извънредно Патриаршеско и Синодално послание, информират от Българската православна църква.


„Похвално, е че Светия Синод този път изрази твърдата си позиция пред Македонската църква, която открай време има претенции към Охридската архиепископия и историята на България”, сподели експертът по църковно право Борислав Цеков


Светия синод е взел и решение да не дава благословение представители на БПЦ да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, които ще се проведат в Македония.  Решението е по повод отправената покана от македонския архиепископ Стефан към представители на родната църква да бъдат част от отбелязването на празника в Македония. В Македония тържествата по повод годишнината са насрочени за 27-и май.


В същото време  около 30 души се събраха в знак на протест срещу решението на Светия синод. Протестиращите носеха транспаранти с надписи: Не се страхувайте да сте майка-църква на Охридската архиепископия и Седем века Охридската е била на цяла България и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате