Свързани новини

16.05.2018 10:25

НС ограничи обжалването на обществените поръчки на първо четене

Видян 1646 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, насочени срещу тенденциозното и неоснователно обжалване на обществените поръчки, предаде Фокус. Това означава, че всеки, който реши да обжалва резултатите от обществена поръчка и за който се прецени, че го е направил недобросъвестно, ще си носи последствията.  Кой обаче и по какви критерии решава кой може, и кой не може да обжалва не става ясно.

„За“ законопроекта гласуваха 93 народни представители, „против“ – 20 и „въздържали се“ - 42, с което той бе приет. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ и с тях се въвежда отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване.

В рамките на дебата от ПГ на БСП за България обявиха, че няма да подкрепи промените в Закона за обществените поръчки, внесени от ГЕРБ. Секретарят на групата Филип Попов посочи, че БСП няма как да подкрепи законопроекта в този му вид, защото предложенията в него не са нормални за една правова държава и няма да се приемат добре от европейските институции. Според него се разбира желанието на вносителите да се осигури още една бърза писта по поръчките, но тя би следвало да е балансирана.

Депутатите от ДПС пък гласуваха "въздържали се". Хамид Хамид обясни, че ДПС са "за" това този проблем да бъде решен веднъж завинаги. Той обаче коментира, че с поправките се решава проблемът само за част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване. По този начин се посягало на огромен брой фирми, които можели да имат съществени аргументи за обжалване на обществена поръчка. По думите на депутата от ДПС измененията само ще уплашат съвестните фирми от възможна разправа срещу тях и ще ги възпре от обжалване.



Внесените от ГЕРБ изменения ще задължат жалбоподателите да доказват, че могат да бъдат реален изпълнител на поръчката. Ако обжалването е неоснователно, виновното лице ще носи отговорност за причинени вреди.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни