Свързани новини

15.05.2018 15:00

По-скъпи: газ, парно, топла вода и ток

Видян 2513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Задават се нови, по-високи цени на тока, газа, парното и топлата вода заради повишението на цените на горивата, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНР. Очаква се потребителите да се сблъскат с поскъпването от юли. Токът произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин ще струва повече. По думите на Иванов причината за това е продължаващото нарастване на цените на петрола.


Засега не ясно каква точно ще бъде новата цена. Шефът на КЕВР обясни, че все още е много рано да се направят точните разчети. Това ще зависи от международните събития от през следващия месец, които са предизвикали това повишаване, и дали те постепенно ще отшумят.


От Булгаргаз публикуваха прогнозата си, според която искат поскъпване с над 16% на природния газ. „Искането на Булгаргаз за поскъпване на синьото гориво с над 16 процента от юли е основателно, тъй като цените на петрола на световните пазари се повишиха", заяви Иванов. Това означава, че КЕВР няма възражения за такова драстично и рязко увеличение. "Комисията няма да позволи драстично повишение на цената на тока", коментира доскоро шефът на КЕВР.


Искане за увеличение беше поискано и от други енергийни дружества в страната. От ЕВН и Енерго-Про вече поискаха повишение на цените на тока с около 6-7%, докато ЧЕЗ настоя за около 16 на сто. Ако комисията одобри поскъпване на газа, то автоматично ще се покачат и останалите цени. По закон трябва да има повишение и на парното, и на топлата вода.


Работна група от комисията трябва да изготви доклад във връзка с исканията на дружествата и доколко те са основателни.


"Признаваме само такива разходи, които са икономически обосновани", застрахова се Иван Иванов и припомни, че за последните три години цената на тока за бита е била повишена общо с 2.5%.


Окончателното решение за новите цени на тока, парното и газа трябва да бъде взето от регулатора в последните дни на юни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Доста ще сте напрегнати днес

Доста ще сте напрегнати днес и така може да объркате