Свързани новини

10.05.2018 18:25

Само „наши хора“ ще обжалват обществените поръчки

Видян 2231 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поправка на ГЕРБ ще прекрати обжалванията на обществени поръчки. Управляващите предлагат класирането по тях да не може да се оспорва от всеки заинтересован кандидат или участник. На практика новият законопроект ще ограничи и ще стесни кръга на жалбоподателите.


Вносителите уверяват, че целят да прекратят практиките на тенденциозно и неоснователно забавяне на процедурите. В мотивите на законопроекта е записано, че множеството облажвания в съда блокират ключови проекти, за някои от които има осигурено финансиране за милиони,  но се бавят с години. С промените се удовлетворява волята на премиера Бойко Борисов.  На няколко пъти от началото на годината той се оплака, че държавата е саботирана заради злоумишлено обжалване на различни търгове.


 Авторите на поправките, сред които е и шефът на правната комисия Данаил Кирилов, предлагат да отпадне настоящият текст от Закона за обществените поръчки, който гласи, че всяка заинтересована страна участник има право да обжалва процедурата.


Управляващите искат да добавят нов текст към член 196 - 196 а. Според допълнението жалбоподателите ще бъдат длъжни „да упражняват правата си добросъвестно и ще носят отговорност за вреди при недобросъвестното им използване”.


Подалите жалбата вече ще трябва да представят пред КЗК доказателства, ако атакуват класиране на обществени поръчки на основание, че има засегнат интерес. Ако жалбата е подадена чрез представител, ще трябва да бъдат приложени документи за представителна власт.


Приложен законопроектът  означава, че всеки, който реши да обжалва резултатите от обществена поръчка и за който се прецени, че го е направил недобросъвестно, ще си носи последствията. Кой обаче и по какви критерии решава кой може, а кой не може и не създава ли това риск от корупция?


Ако промените бъдат приети вече ще се носи  съдебна отговорност, ако се докаже, че вносителите на жалби недобросъвестно бавят хода на обществената поръчка със съдебни процедури. Как се определя "недобросъвестност" не става ясно!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв