Свързани новини

10.05.2018 13:40

Втора жена почина, защото не можа да доплати лечение

Видян 4308 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втора жена почина, докато чака да се реши казусът й с доплащане на животоспасяващо лечение, алармираха от пациентски организации Заедно с теб. Te поискаха втори вот на недоверие на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева относно доплащането на животоспасяващи медицински изделия и липса на диалог.Според новите правила за медицинските изделия Здравната каса плаща изцяло само някои от тях. Всичко това се случва на фона на половин милиард повече за здраве през тази година. Преди въвеждането на новите цени и правила НЗОК изцяло заплащаше общо 177 медицински изделия, сега обаче не е така. Заради новия Рамков договор парите, които Здравната каса отпуска за медицински изделия са намалени, а пациентите вече трябва да доплащат значителни суми - защо така при 500 млн. повече средства?! След въвеждането му шефове на болници вече алармираха, че ако пациента няма възможност да покрие разходите по лечението, то болниците ще започнат да трупат по-големи дългове.


За последният случай на смърт заради новите правила, съобщава Радост Теохарова - дъщерята на починалата жена.


Майка й имала нужда от транскатетърно протезиране поради аортна стеноза с усложнения, но докато чака зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК през септември да е готова с "договаряне на следващата спецификация на медицинските изделия и с правилата", тя умира.


Жената е била диагностицирана през месец февруари и насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябвало да доплати 10 000 лв. Докато чака да се намери разрешение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, тя почива на 30 април, три дни преди рождения си ден.


Това е вторият подобен смъртен случай за по-малко от месец. В края на април жена почина докато чакаше да се намерят средства за смяна на аортна клапа.


След втория смъртен случай пациентските организации обвиняват зам.-министър Начева в бягане от отговорност за доплащането на медицински изделия, създаване на напрежение у пациентите, които вместо да се грижат за здравето си, мислят за протести.


"В тази връзка очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение", заявяват още от Задено с теб.


В началото на годината нашумя въпроса за задълженията на НЗОК, които възлизат на 271 млн.лв, като 133 млн. лв. от тях са просрочени дългове. По-рано от здравното министерство твърдяха, че НЗОК дължи едва 7.6 млн.лв. После здравният министър Кирил Ананиев си призна наглата лъжа, но не обясни, защо води война срещу здравето на българите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    След това пак да ни говорят за реформи .Единствената реформа еимаш пари живееш ,нямаш умираш .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.