Свързани новини

09.05.2018 17:48

Петролът с рекорд от 2014 г. насам заради Тръмп

Видян 1977 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролът достигна рекорд от 4 години насам, като цената му скочи до 76,94 долара – досегашното върхово постижение от понеделник беше по-малко от 73 долара. Ръстът се дължи на обявените от американския президент Тръмп сурови санкции срещу Иран, отхвърляни от ЕС, Русия и Китай. Само за ден черното злато повиши стойността си с 2%.


„Иранската икономика е готова за всички сценарии. Ако Америка наистина отхвърли сделката от 2015 г., нашата икономика няма да бъде засегната”, заяви в нарочно изявление управителят на централната банка в Техеран Валиолах Сейф. Именно тази институция специално е упомената в санкционния списък на САЩ.


Доходите от петрол съставляват 60% от общия обем на износа на държавата, така че експертите, цитирани от Ройтерс, не споделят крайната позиция на страната, че няма да има никакъв проблем. Но пък основен потребител на нефта е Китай, който обяви, че няма никакво намерение да се съобразява със заплахите на САЩ. Въпреки че Вашингтон обеща „тежки последствия” за държавите, които не последват американците в санкциите им. Още повече, самата КНР получи наказателно повишаване на митата от Тръмп неотдавна и си отмъсти с контра мерки срещу необмисления ход, които удариха директно по избирателите на президента – фермерите от средните щати, които изковаха победата му на последните избори.


Повишаването на цените на петрола и спадът на курса на долара са добра новина за другите големи производители на нефт като САЩ, Русия, Саудитска Арабия, тъй като себестойността на продукцията им се смята в местни валути, а като основна разменна – по-евтината американска стимулира износа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се