Свързани новини

09.05.2018 17:31

Хиляди медсестри излизат на протест

Видян 1379 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне 3000 медицински сестри от цяла България се очаква да се присъединят към общ за цялата им гилдия протест. Той е насрочен в събота от 11 часа на площад Независимост – Ларгото в самото сърце на София. Пред сградата на Министерския съвет сестрите се събират, за да демонстрират срещу лошото заплащане на техния труд – над 10 пъти по-ниско от средните нива в Европейския съюз. Дори с исканото от сестрите увеличение до 3 минимални работни заплати или 1530 лв., те отново ще получават 3-4 пъти по-малко, отколкото се вземат за същата дейност в останалите еврочленки, включително в съседна Румъния.


Свързано с това е и другото им искане – да се осигури мотивация за навлизане на млади попълнения в гилдията им, която заплашително застарява, тъй като нашите момичета бягат в другите страни от ЕС да работят по професията си, но в достойни условия – и като заплащане, и като социален статут, и като материална база.


В тази връзка, Столичната община създаде специална програма, с която ще гарантира заплати по 900 лв. месечно без допълнителните бонуси за сега завършващи медсестри, които приемат да подпишат дългосрочни договори със здравните заведения от  градското здравеопазване, които са към кметството. Тези възнагражданения са поне 50% над сегашните в системата. В другите градове и в системата на ресорното министерство обаче такива стъпки кой знае защо не се предприемат, въпреки че парите за здраве в бюджета според политиците тази година са с половин милиард лева повече.


Генералният секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации Пол Да Рав също ще се включи в протеста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се