Свързани новини

08.05.2018 16:32

9,12 млрд. реален резерв, чистият е 6,72 млрд.лв.

Видян 1999 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не 14 милиарда лева, както обичат да подмятат политиците, е фискалният резерв на България към 31 март – последния отчетен период на сайта на Министерството на финансите. Той се води 10, 1495 млрд.лв, но реално е 9,512 млрд. Защото от общата сума спрените и неизплатените средства по еврофондове, които пишем сякаш ги имаме, но ги нямаме,  са 636,6 млн. от тях 197 млн. са от Фонд Земеделие. Което означава, че пресмятаните 5% усвояване по най-голямата от европейските програми – ПРСР, даже и толкова не са – не 317,7 млн., а 120 млн. На средата на петата година от програмния период. При това не е ясно дали върху сумите няма да има корекции – т.е. допълнителни глоби. Ако има, всичко е за сметка на богатия български данъкоплатец.


Чистият резерв обаче не е и 9,5 млрд., защото от тях трябва да се извадят недосегаемите пари във Фонда за устойчивост на пенсионната система, където са 2,79 млрд.лв. Така сумата на фискалния резерв пада до 6,72 млн. От тях също трябва да бъдат извадени здравния фонд, който веднъж беше опоскан, противно на закона при финансовия министър Дянков в Борисов 1, както и Фонд Козлодуй, понеже единият е частен – на хората, а не на държавата, а другият е специализиран и може да се харчи единствено и само за сигурността на атомната ни централа. По него през декември, 6 дни преди Коледа, получихме 41 млн. евро или 80 милиона евро, но те не могат да се харчат, освен за конкретните дейности по АЕЦ. Информация за общия обем на средствата не намерихме. Но са стотици милиони, след като през ноември НЗОК отблокира 108 млн.лв. от здравния резерв, за да покрие неизбежни разходи, без които щеше да рухне цялата ни медицинска система.


Крайната сметка показва, че парите са на ръба на необходимите поне 5 млрд.лв.


Интересен на този фон е въпросът защо 380 млн. от стопяващия се резерв са отишли в търговските банки, където депозитите са с нулеви лихви?


Също така къде са отишли половин милиард лева от 10,687 лв, от които 9,575 в БНБ – т.е. оттам, а не от търговските банки са теглени големите пари, при положение, че дори от ЕС спрените и забавени фондове са намалели за месец с 93,4 и дори земеделските са редуцирани с 26,2 млн.?


Напомняме, че само преди година резервът е 12,574 млрд. или с 2,5 млрд. по-голям, а годината 2017 завършва с 10,289 млрд. Как тази работа се връзва с разказите за многомилиардни излишъци е доста сложно да се отговори.


Както и на въпроса: по каква причина теглихме кредити, за да пълним резерва, след като лихвите по депозитите му са нулеви, а по заемите му се движат между 2 и 3%, което изчислено върху милиарди са стотици милиони, взети от българските работещи и пенсионери, от болниците и училищата.


Като ни обясняват за дълга, нека да отговорят на тези важни питания!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева