Свързани новини

08.05.2018 09:42

40-годишна техника на парада

Видян 1149 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Остаряла бойна техника от времето на Варшавския договор премина по жълтите павета в София. Парадът в Деня на на Българската армия (БА) нагледно показа, че въпреки 14-годишното членство в НАТО няма белези на превъоръжаване и модернизация.


 „Като изключим ракетния комплекс С-300, от който разполагаме с 1 (един) брой дивизион, всичко останало беше произведено преди датата на моето раждане през 1979 г.”,  констатира лидерът на движение Възраждане Костадин Костадинов, който присъства на парада по случай 6 май.


„Покрай мен минаха танкове, БТР-и, МТЛБ-та, БМП-та, ракетни установки. С особено умиление гледах ракетния комплекс С-125 Нева, на който служих през 2002 г. в бившето поделение на бившите ни Зенитно-ракетни войски край Кичево. Най-новите му модификации, които са на въоръжение в нашата войска са от 1978 г. Преди 16 години, когато бях ефрейтор от ВВС и служих като ОРС на комплекса, командирите ни обясняваха, че ракетите ни са безнадеждно морално и технически остарели, и че в случай на война имаме от 5 до 15 минути живот, преди да ни бомбардират самолети, произведени далеч след  1978 г. и поради тази причина невъзможни за спиране”, посочи Костадинов.


От Министертвото на отбраната също не крият, че армията се нуждае от модернизация. На заседанието на кабинета утре ще се отпуснат пари за ново оборудване. "Ние разполагаме с остарели бойни платформи”, обяви в навечерието на Деня на храбростта началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Въпреки това от министерството обявиха, че  ще ремонтират старите МиГ-29.


Ген. Боцев отбеляза и недостиг на личен състав в армията от около 5 700 души. По думите му по време на последното заседание на КС по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения, а средата за сигурност ще продължава да се влошава.


Като основна заплаха за сигурността Боцев посочи системното недофинансиране. Той припомни, че съгласно изискванията на НАТО от 2018г. 2% от БВП ще отиват за армията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…